Ako liječnik potvrdi da nema nikakvih zdravstvenih zapreka da svoje dijete donesete na svijet prirodnim putem, onda je na vama da se pripremite za taj veliki dan, odnosno pothvat, te da se pobrinete da sve protekne u što manjoj boli i stresu. Pitate se – a kako ja uopće na to mogu utjecati? Možete! Itekako.

Panični strah od poroda prva je emocija koje se treba riješiti. Strah se rađa u našem umu, u našim mislima i tamo raste, sve više i više dok se ne pretvori u “čudovište”. No ostaje činjenica da smo ga sami svojim mislima prenapuhali i da je nešto što je u početku bilo samo neugodna pomisao, izraslo u prave napadaje panike. Stoga treba početi s eliminiranjem straha i panike da će nešto poći po zlu.

Prva pomisao neka vam radije bude da žene rađaju tisućama godina i da je porod kao i sve ostalo u vezi vašeg djeteta, čudo prirode i života, savršeno osmišljeno i dizajnirano te da vaše tijelo zna točno što mu je raditi. Tijelo će se samo pripremati mjesecima za taj čin i u ključnom trenutku izdajnik vašeg tijela može jedino biti vaš prestrašeni um.

Mantra koju si treba ponavljati je: “Imam prilike iskusiti to predivno čudo života. Neću se bojati jer moje tijelo zna što treba činiti, a moj um bit će smiren i pomoći mi umanjiti bol. Liječnici su tu da mi pomognu i sve će biti u najboljem redu. Ničega se ne bojim i sretna sam što ću uskoro u rukama držati svoje malo sunce”.

Osim ove pozitivne mantre, donosimo šest navika i mjera koje također možete poduzeti kako bi vaš porod bio što lakši i bezbolniji.

Vjerujte svojem tijelu

Kao što smo već spomenuli, žensko tijelo stvoreno je da nosi, othrani i donese na svijet novi život. Dizajnirano je da čuva plod u maternici, a kad dođe vrijeme za rađanje, maternica će bebu kontrakcijama guruti prema zdjelici, zdjelica će se raširiti, tkivo rodnice navlažiti, mozak će lučiti endorfine koji umanjuju bolove, a pomoći će i sama bebica, čija je lubanja dovoljno mekana da se prilagodi porođajnom kanalu. Ovo je samo grubi opis svega što se događa s vašim tijelom tijekom poroda, ali poanta je da vjerujete svome tijelu da zna što radi i da vas neće izdati ako mu dozvolite da napravi ono što zna i treba, kako bi na svijet donijelo vašu kćer ili sina.

Pronađite mehanizme koji će vam pomoći i olakšati vam bol

Prirodni porod je bolan i to ne treba uljepšavati. Zato je važno da si pronađete načine i mehanizme kojima ćete si tu bol malo olakšati na licu mjesta, u rađaoni. Svakako idite na trudnički tečaj gdje ćete naučiti pravilno disati pod opterećenjem, jer je disanje izvrstan način izbacivanja stresa. Raspitajte se i o hipnoporodu ili raznim tehnikama meditacije. Pomoći može i akupresura i druge drevne tehnike koje se koriste za samoiscjeljivanje. Budite otvorenog uma i dozvolite si da vam alternativne metode pomognu u smanjivanju boli jer, ne zaboravite, alternativne tehnike ujedno su i najprirodnije i najzdravije za vas i vašu bebu.

Hipnoporod ili opušteno rađanje

Pokušajte pronaći liječnika koji preferira prirodne porode

Znamo da je u Hrvatskoj nemoguće izabrati doktora i naručiti si ga da bude u bolnici baš u trenutku kad vas uhvate trudovi i morate u rađaonu, ali kad stignete u rodilište svakako upoznajte medicinski tim koji će vas poroditi s odlukom da želite prirodni porod. Ako će vaš suprug ili partner biti prisutan na porodu, neka on bude vaš glasnogovornik za ili protiv svih zahvata i postupaka koje (ne) želite za sebe i svoje dijete. Naravno, ovdje pričamo o situacijama kada je s medicinske strane sve u redu s majkom i bebom i nema stvarnih i realnih zapreka za prirodni porod.

Pokušajte ne dobiti previše kila

Prirodni porod lakši je ženama koje nemaju prekomjernu težinu i nisu gojazne. Isto tako će u porodu pomoći fizička izdržljivost i spremnost. Stoga je važno vježbati tijekom trudnoće do mjere do koje je to moguće s bebom u trbuhu. Posebno je dobra joga kao priprema za porod, zbog niza blagih vježbi za zdjelicu i donja leđa. Ako niste ljubiteljica vježbanja, pokušajte barem s hodanjem. Svakodnevno hodajte najmanje pola sata u udobnim tenisicama i uz odgovarajući hidraciju može učiniti veliku razliku.

Ne “trčite” prerano u rodilište

Jednom kad dođete u bolnicu uhvatit će vas napetost i možda neki strah koji niste očekivali. Stoga kada osjetite prve trudove, pokušajte što duže ostati doma, na svojem teritoriju gdje se osjećate opušteno, među ljudima koje volite. Posebno ako vam rodilište nije predaleko od vaše kuće ili stana. Kada se trudovi počnu pojavljivati u pravilnom razmaku svakih 4 do 6 minuta u periodu od najviše dva sata, a vi osjećate izrazito jaku bol, vrijeme je za polazak u bolnicu.

Pijte vodu i jedite kvalitetno

Pred kraj trudnoće zadnje što vam treba je zatvor. Stoga pijte barem 10 čaša vode dnevno kako bi održali crijeva zdravima i olakšali tijelu izbacivanje vode i toksina. Isto tako, jedite hranu bogatu proteinima koji će hraniti mišiće i dati vam dugotrajnu energiju. Vrlo je važno unositi i hranu bogati vlaknima koja će također probavni sustav, a time i imunitet držati zdravima u trenutcima kada vam organizam prolazi kroz veliki šok poroda.