Prvi tjedni trudnoće donose očekivane i poznate simptome – kašnjenje menstruacije, mučninu, odbojnost prema određenim namirnicama i mirisima, osjećaj nadutosti, promjene u stolici, lagano povišenu temperaturu, umor i pospanost. No mnoge mame svjedoče promjenama kojima se nisu nadale. To ne znači da ih svaka žena ima, ali ono što vam se može dogoditi i ne treba vas iznenaditi je:

1. Noćno znojenje
Žene koje su prije spavale cijelu noć “kao bebe”, odjednom se počinju buditi oblivene znojem. Vruće im je i nikako da pronađu pravu temperaturu i pokrivače za kvalitetan san. Uzrok ovom simptomu, kao i svim ostalima je naglo povećanje trudničkih hormona u organizmu.

2. Podrigivanje
Mučnina je očekivani trudnički simptom, no rijetko se piše o tome kako mnoge žene odjednom počinju podrigivati “kao kamiondžije”. Uzroci ovog simptoma nisu do kraja razjašnjeni, ali trudnice definitivno mogu pobijediti svoje partnere i velike muškarce pivopije u bučnom izbacivanju zraka iz usta.

3. Pojačano slinjenje
Lučenje sline u prvim se tjednima trudnoće može prebaciti u petu brzinu, pa žene primijete kako više nemaju kamo sa svom tom tekućinom. Znamo da zvuči grozno, ali ovaj trudnički simptom zahtijeva puno pljuvanja u sve odvode u kući.

4. Izrasline na koži
Nešto što je prije bila sama mala i neprimjetna kožna izraslinica, u prvom tromjesečju može nabujati do zamjetnih dimenzija. Općenito, razne izrasline na koži rezultat su jakog djelovanja hormona estrogena u ženinu tijelu. Većinom su bezopasne, ali dobro je pratiti njihov rast i razvoj.

5. Puni nos
Svakog jutra neke se trudnice bude kao da su preko noći dobile prehladu – začepljenog nosa, punog sluzi. No kroz sat ili dva ovi se simptomi povlače kao da se ništa nije dogodilo. Krivac je naš prijatelj estrogen, a ovaj simptom ima i stručni naziv – trudnički rinitis.

6. Ubrzani rast dlaka
Depilirali ste se ujutro, a navečer već sve na dodir pika? To je zato što vam dlake u prvom tromjesečju ubrzano rastu. Obrve, kosa, dlačice… sve može podivljalo rasti kao šikara, a vi se jednostavno s time pomirite i prigrlite svoje dlačice.

7 Supernjuh
Bez obzira na umor, bezvoljnost, mučninu i možda malo slabiji apetit, trudnički njuh postaje supernjuh. Trudnica može nanjušiti SVE. Znači ako netko na drugom kraju dvorane nije stavio dezodorans, trudnica to osjeća. Može osjetiti i pivo u dahu svog partnera koje je popio prije tri dana. Možda bi mogla nanjušiti i drogu i zaposliti se u policiji kao specijalna agentica. Šala mala i šalu na stranu. Pojačan osjet njuha mora postojati jer mama lavica uskoro će morati jako i intenzivno njuškati oko svoje bebe kako bi ju štitila i mogla prepoznati po mirisu između tisuću drugih beba.