Poznato je da žena tijekom trudnoće ne smije zapostaviti zdravlje svojih zubi, ako zbog ničeg drugog, onda zbog dobrobiti i zdravlja svog djeteta. No mnoge žene pitaju se da li su neki zahvati, poput rendgenskog snimanja ili izbjeljivanja primjenom lampi i lasera, sigurni za bebu u trbuhu zbog zračenja. Prema najnovijim smjernicama Američkog koledža opstetričara i ginekologa, trudnice nemaju razloga za brigu i poželjno je da bilo kakav problem s oralnim zdravljem što prije izliječe.

Osim toga, od sada će upravo ginekolozi u SAD-u kod prvog narednog posjeta svakoj ženi napraviti i prenatalni rutinski oralni pregled te je po potrebi uputiti na daljnje liječenje kod stomatologa.

“Ove nove preporuke tiču se briga koje opstetričari, ginekolozi, stomatolozi, ali i pacijenti imaju vezano za pitanje je li tijekom trudnoće sigurno poduzimati neke zahvate na zubima”, kazala je dr. Diana Cheng, članica spomenutog Koledža i potpredsjednica komisije koja je donijela spomenute preporuke.

Problemi s oralnim zdravljem povezani su s mnogim drugim bolestima, uključujući i bolesti srca, dijabetes i infekcije respiratornog sustava. “Želimo da opstetričari i ginekolozi rutinski savjetuju sve svoje pacijentice, uključujući i trudnice, o važnosti oralnog zdravlja za njihovo sveopće zdravlje”, kazala je dr. Cheng.

Tijekom trudnoće dolazi do niza promjena u ženinu organizmu te se često javljaju problemi sa zdravljem zubi poput: gingivitisa (upala desni), karijesa (truljenja zuba) i periodontitis (proširenje upale desni na potporna tkiva zuba).  

“Rutinska čišćenja zubi, rendgensko snimanje i lokalna anestezija sigurni su zahvati tijekom trudnoće”, kaže dr. Cheng. “Trudnoća nije razlog zbog kojeg ne bi mogli liječiti zube od karijesa i drugih oboljenja, jer odgađanje tretmana može samo dovesti do dodatnih komplikacija”. Na taj način sprječava se i prijenos bakterija s majke na bebu te se smanjuje rizik od razvoja karijesa kod djeteta kasnije u životu, kažu stručnjaci.

Ono što može pomoći tijekom trudnoće kao prevencija razvoja karijesa i drugih orlanih oboljenja je smanjivanje unosa jednostavnih šećera putem hrane i sokova, redovito pranje zubi s pastom za zube koja sadrži fluor, čišćenje zubi zubnim koncem i posjet stomatologu dva puta godišnje.

Trudnice koje puno povraćaju ili imaju jaku žgaravicu, zube mogu zaštititi korištenjem antacida i pranjem sodom birkabonom (jedna manja čajna žličica sode bikarbone otopi se u šalici vode i tom se otopinom četkaju zubi, a ta se otopina nikako ne smije gutati).

Spomenute smjernice objavljene su u novom broju stručnog časopisa “Obstetrics & Gynecology”.