Iako nije preporučljivo nagomilavanje nepotrebne tjelesne težine tijekom trudnoće, nova istraživanja pokazuju kako nije loše nabaciti poneku kilicu više jer one štite vašu nerođenu bebu od izloženosti pesticidima koji se gomilaju u majčinu tijelu. Dakako, ovdje ne govorimo o nagomilavanju prekomjernih kilograma već o normalnom trudničkom debljanju. Žena prosječne težine u trudnoći bi trebala dobiti do 15 kilograma, a pothranjene žene od 13 do 18 kilograma, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom trebale dobiti od 5 do 10 kilograma.

Trudnice koje u trudnoći ne nakupe dodatne kilograme za vrijeme rasta bebe gube nakupine masti kako se beba razvija. Oslobađanjem masti iz zaliha, pesticidi kao što je DDT nakupljaju se u krvi trudnice što znači da s vremenom kroz posteljicu završavaju i u bebinu krvotoku.

DDT jedan je od najpoznatijih pesticida – insekticida, čija uporaba datira još od 1939. godine. Imao je veliku primjenu za vrijeme drugog svjetskog rata, ponajviše zbog svoje “apsolutne neškodljivosti”. Njegova upotreba zabranjena je 1980-ih godina 20. stoljeća u većini europskih zemalja i SAD-u, no primjena je nastavljena u mnogim zemljama trećeg svijeta. DDT se u većim količinama nalazi u ribama koje stanovnici Afrike upotrebljavaju u prehrani, a kasnije se nagomilava u nadbubrežnim žlijezdama, štitnjači i testisima. Relativno velike količine nalaze se i u jetri, bubrezima te crijevnoj masnoći.

Studija sugerira kako nešto veći broj nakupljenih trudničkih kilograma pozitivno i uspješno pomaže kod razrjeđivanja učinaka kemikalija na organizam nerođene bebe.

Konstantna izloženost kemikalijama i zagađenju obično se povezuju s rastom i razvojem nerođene bebe u maternici, brojnim mentalnim oboljenjima nakon porođaja te smanjenom funkcijom imuniteta i hormonalnim promjenama.

Do sada je provedeno malo studija na temu kako povećanje kilograma u trudnoći utječe na izloženost bebe negativnim utjecajima. U spomenutoj studiji sudjelovale su trudnice iz španjolskog grada Avilesa, u čijim bebinim pupčanim vrpcama se prosječno nalazilo već oko 35 različitih kemikalija. Neke od nađenih kemikalija bile su porijeklom organoklorovodne kemikalije poput spomenutog DDT-a, bromirani retardanti te poliklorirani bifenili. Sve navedeno spada u skupinu pesticida insekticida.

Studija je pokazala kako se izloženost bebe kemikalijama smanjila kako se povećavala težina majke. Kada su znanstvenici uračunali sve potrebne faktore koji bi mogli utjecati na koncentraciju pesticida, poput dobi trudnice i koliko je primjerice ribe konzumirala u trudnoći, istraživanje se baziralo samo na dva pesticida; nusproizvod insekticida lindan, poznatiji kao beta HCH te DDT metabolit.

Za svaki dodatni kilogram težine koji bi trudnica dobila, istraživači su primijetili smanjenje insekticida DDT-a za 0,75% u pupčanoj vrpci te 1,4% smanjenje beta-HCH. Dakle, žene koji bi u trudnoći dobile prosječno 14 kilograma, smanjile bi utjecaj opasnih kemikalija na svoje bebe za 22% kada je bila riječ o DDE-u te 42% beta-HCH-a.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje napominju da trudnice koje ne dobiju dovoljan broj kilograma u trudnoći, naglo počinju gubiti zalihe masnog tkiva za vrijeme zadnjeg tromjesečja kada beba ubrzano raste. Ovakav razvoj događaja ima znatan utjecaj na otpuštanje opasnih kemikalija u bebin krvotok.

Istraživanje je provedeno od strane znanstvenika španjolskog Sveučilišta u Oviedu.