Trudnice ne očajavajte, nego jedite čokoladu! Otprilike tako zvuči zaključak provedena istraživanja znanstvenika o dobrobitima čokolade na nerođenu bebu, ali i trudnicu. Osim što utječe na popravljanje raspoloženja, redovito, dnevno konzumiranje čokolade ima pozitivan utjecaj na rast fetusa, posteljice i općeniti razvoj bebe, a sve kao posljedica poboljšana krvotoka u tijelu trudnice zbog konzumacije čokolade.

Poželjno je da čokolada bude tamna odnosno da sadrži veći broj flavonoida tj. spojeva koji se mogu pronaći u prirodi, a u ovom slučaju njima je bogat kakaovac – sastojak čokolade. Oni utječu na smanjenje rizika od nastanka opasne preeklamsije (stanja koje nastaje kod trudnica u kasnijoj trudnoći, a povezuje se s visokim krvnim tlakom). Osim rizika od smanjenja preeklampsije ima pozitivan utjecaj i na održavanje krvnog tlaka stabilnim te poboljšanjem mentalnih funkcija.

Provođenje istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 129 trudnica koje su bile između 11. i 14. tjedna trudnoće, u periodu duljem od 12 tjedana. Tijekom istraživanja bile su podijeljene u dvije grupe; jedna grupa dnevno je konzumirala 30 grama čokolade koja je sadržavala manju količinu flavonoida dok je druga konzumirala čokoladu izrazito bogatu flavonoidima.

Fokus istraživanja bio je na pojavi/sprječavanju preeklampsije, gestacijskom dijabetesu, težini posteljice i porođajnoj težini bebe, no pravo izdvajanje unutar istraživanja te zanimljiv podatak imalo je saznanje na pozitivan utjecaj na krvotok prije i nakon poroda.

“Istraživanje je potvrdilo nagađanja kako čokolada ima pozitivan utjecaj na razvoj posteljice i rast fetusa te na općenito na razvoj. Sve pozitivne strane ne povezuju se direktno i samo s čokoladom s povećanom količinom flavonoida, već općenito”, zaključuje znanstvenik Emmanuel Bujold.

Dakako, kao i kod druge hrane i malih užitaka, potrebna je umjerenost, te se ne preporučuje, kao ni ostalim kategorijama stanovništva (ne samo trudnicama) unositi pretjerane količine čokolade u organizam, jer ipak sadrži i određene količine šećera i kalorija. Dnevna preporučena količina je oko 30 grama tamne čokolade, dakle one s većim udjelom kakaovca.