Puno je stvari o kojima treba razmišljati tijekom trudnoće. Tu su redoviti pregledi kod ginekologa, razne pretrage, prehrana i priprema zdravih obroka, pripreme za dolazak bebe i još puno puno toga. Jedna od većih briga mnogim budućim majkama su zubi, koji u trudnoći prolaze kroz niz promjena, baš kao i cijeli ženin organizam te zahtijevaju redovite preglede kod stomoatologa.

Što se događa sa zubima tijekom trudnoće?


Godinama su trudnice bile opterećene mišlju da beba u njihovu trbuhu iscrpljuje sav kalcij iz organizma, zbog čega njeni zubi postaju “slabiji” i osjetljiviji na kvarenje. Kalcij i druge nutrijente potrebne za zdravo funkcioniranje majčina organizma i razvoj bebe dobivamo preko hrane, pa je iznimno važno da je prehrana majke uravnotežena i zdrava. Ono što jedemo tijekom trudnoće utječe i na razvoj bebinih zubi koji se počnu razvijati između trećeg i šestog mjeseca trudnoće. Za razvoj zubi i kosti bebe iznimno je važno da majka uzima dovoljno kalcija, proteina, fosfora i vitamina A, C i D tijekom trudnoće.


Isto tako, priče da trudnica gubi kalcij iz vlastitih zuba su jedan veliki mit. Kalcij koji naša beba treba dolazi iz hrane (ili multivitaminskih nadomjestaka), a ne iz naših zubi. Ukoliko trudnica ne uzima dovoljno kalcija iz hrane, njezin organizam bebu će snabdijeti zalihama kalcija, ali iz kosti. Kalcij je važan, ali uz valjanu prehranu, ništa se neće dogoditi vašim zubima ili kostima.


Ono što je možda veći problem tijekom trudnoće je preosjetljivost zubnog mesa. Hormoni estrogen i progesteron koji su u povišenim razinama, čine organizam trudnice osjetljivijim na bakterije, a u kombinaciji s jačom prokrvljenošću organizma uzrokuju krvarenje zubnog mesa kod trudnica.Gingivitis – najčešće oboljenje tijekom trudnoće


Zbog hormonalnih promjena u organizmu, jedna od najčešćih boljki je trudnički gingivitis kojeg karakterizira krvarenje i oticanje zubnog mesa. Gingivitis je najlakši oblik parodontoze. Parodontoza je ozbiljna bakterijska infekcija koja, ako se ne liječi može dovesti do gubitka zuba. Naime, gingivitis koji se ne liječi uzrokuje teži oblik parodontoze zvan periodontitis koji je kod trudnica posebno opasan jer može uzrokovati preuranjeni porod i prenisku porođajnu težinu djeteta.


Ukratko, gingivitis i periodontitis mogu biti vrlo opasni za bebu, pa u trudnoći treba posebno paziti na sljedeće simptome:
– krvarenje desni
– crvenu i natečenu sluznica oko zubnog mesa
– zadebljanja zubnog mesa
– zadah iz ustiju


Ukoliko su simptomi još ozbiljniji (gnoj između zuba i zubnog mesa, klimavi zubi), krajnje je vrijeme za posjet liječniku.


Krvarenje zubnog mesa nakon četkanja zubi najčešće se javlja u prvom tromjesečju trudnoće i u većini slučajeva ovo stanje je izlječivo. Ukoliko se zanemari, bakterije mogu ući u krvotok i naštetiti razvoju fetusa.Trudnoća i njega zubi


Tijekom trudnoće vrlo je važno posebnu brigu posvetiti njezi zubi i usne šupljine. Prvi korak je prevencija prije, za vrijeme i nakon trudnoće.


Prije začeća, ukoliko je ono planirano, svakako posjetite stomatologa i obavijestite ga o svojim planovima. Ukoliko je potrebno, podvrgnite se postupku čišćenja zuba te zatražite pregled zubnog mesa i eventualni tretman zuba zahvaćenih karijesom. 


Tijekom same trudnoće, obavezno obavijestite stomatologa da ste u drugom stanju kada dolazite na pregled. Naime, agresivniji zahvati tijekom prvih 4-5 mjeseci trudnoće nisu preporučljivi, jer se radi o ključnim mjesecima bebina razvoja i rasta te je najpametnije ne izlagati majku zahvatima koji na bilo koji način mogu taj razvoj ugroziti. Standardni tretmani na zubima mogu se izvoditi od sredine drugog tromjesečja, dok se oni invazivni trebaju odgoditi nakon poroda.


Prije no što sjednete na zubarsku stolicu, obavijestite stomatologa o svim lijekovima koje eventualno uzimate, uključujući i multivitamine te o svim drugim specifičnim postupcima i tretmanima koji se vežu za trudnoću, a savjetovani su od strane vašeg ginekologa. Te informacije mogu biti od velike pomoći vašem stomatologu, koji će možda neki zahvat na zubu morati zbog specifične situacije u kojoj se nalazite – odgoditi. Isto tako, određeni lijekovi koji se koriste kod standardnih popravaka zubi (npr. antibiotik tetraciklin) mogu utjecati na razvoj i rast zubi vašeg djeteta, pa se ne preporučaju tijekom trudnoće.


Isto tako, tijekom trudnoće treba izbjegavati rentgensko snimanje zuba. Ukoliko je to neophodno, vaš stomatolog morat će poduzeti posebne mjere zaštite vas i vaše bebe.Jutarnje mučnine, povraćanje i njega zubi i usne šupljine


Neke trudnice zbog mučnina i povraćanja ne mogu smisliti pastu za zube ili pranje zubi, jer mi sve zajedno izaziva preokretanje želuca i još jaču mučninu. U tom slućaju, pokušajte se posavjetovati sa stomatologom koji će preporučiti pastu bez jakog mirisa i okusa. Kada mučnina popusti, pokušajte barem isprati usta vodicom kako bi dezinfcirali usnu šupljinu.Ostali savjeti


Redovito pranje zubi, pridavanje važnosti svim promjenama na zubima i zubnom mesu te redoviti posjeti stomatologu, najvažnije su preventivne mjere, no ima još nekoliko stvari koje možete učiniti a kako bi zube održali zdravima tijekom trudnoće:


– izbjegavajte šećer i slatkiše
– jedite zdrave i svježe namirnice
– koristite vodicu za dezinfekciju usne šupljine
– nabavite četkicu s mekanim dlačicama


Ukoliko su neki zahvati na zubima i zubnom mesu zbog trudnoće trebali biti odgođeni, nakon poroda što prije posjetite stomatologa.