Hormonske promjene koje se događaju za vrijeme trudnoće mogu uzrokovati promjenu boje, te debljinu i teksturu vlasi. Trudnice koje su bojale kosu prije trudnoće često se pitaju da li je sigurno nastaviti je bojati i u trudnoći? Pojedine studije pokazale su da neke kemijske komponente mogu uzrokovati urođene mane putem svojeg teratogenog učinka. No, treba naglasiti da je u tim provedenim istraživanjima korištena znatno veća količina kemikalija od onih koje bi se koristile u stvarnom bojanju, a posebno uzevši u obzir da se bojanje kose događa maksimalno jednom mjesečno.

Dokazi koji bi potvrdili štetnost bojenja su ograničeni, kao i oni koji bi potvrdili njegovu sigurnost. Liječnici su oprezni s odobravanjem korištenja boja za kosu, posebno u prvom tromjesečju kada se odvija vrlo važan neurološki razvoj bebe.

Ako odlučite nastaviti s bojenjem kose i u trudnoći, pokušajte s polutrajnim bojama ili bojama koje sadrže male količine amonijaka i peroksida ili ih ne sadrže uopće. U njima je manje štetnih kemikalija. Ako ne želite riskirati s bojenjem cijele kose, liječnici i struka preporučuju bojanje pramenova, jer u tom slučaju boja ne dodiruje kožu glave.

Ako kosu bojite kod kuće važno je dobro prozračiti prostoriju i nositi zaštitne rukavice i masku.

Neki stručnjaci preporučuje biljne boje kao dobru zamjenu za sintetske. No, treba pripaziti. Kao dodatak prirodnim supstancama mnoge od tih boja svejedno sadrže neke iste tvari kao i sintetske trajne i polutrajne boje. Iznimka je kana, polutrajna prirodna boja, za koju se smatra da je vrlo sigurna u trudnoći, no nisu svi zadovoljni nijansama koje se njome postižu.

Iako najljepši dodatak svake trudnice je njezin zaobljeni trbuščić i nasmijano lice, trudnica je prije svega žena koja se i dalje neovisno o trenutačnom “drugom stanju” voli održati urednom i uređenom. Svjesnost o eventualnoj štetnosti određenih proizvoda treba svakako imati na umu, iako striktni dokazi ne postoje, potrebno je pripaziti s unošenjem kemikalija u organizam kroz različite preparate za uljepšavanje.

Velik broj žena tijekom trudnoće nastavilo je s navikama uljepšavanja, a jasni dokazi koliko su bile ili nisu štetne – ne postoje. Na svakoj trudnici je odluka što će i u koliko mjeri koristiti, a kao i kod većine stvari u trudnoći najvažnije je osluškivati svoje tijelo i signale koje nam odašilje.

O promjenama u kosi za vrijeme trudnoće već smo pisali OVDJE.