Iako ne postoje znanstveni dokazi da psi mogu nanjušiti trudnoću, postoje neke indikacije da su oni sposobni nanjušiti promjene u hormonima i feromonima koje luče trudnice. Kad shvati da će žena postati majka, pas se počinje ponašati drukčije. Primjerice, ne želi se odvajati od trudnice ni jedne minute, počinje se ponašati izrazito zaštitnički, pokušava čak i fizički blokirati pristup bilo kome tko joj se pokušava približiti.

Kroz jedno takvo iskustvo prošla je i Britanka Angie Keay, vlasnica 12-godišnjeg Chesneyja. Naime, iako je njezina kolegica s posla mudro šutila o svojoj trudnoći punih osam tjedana, njezino blaženo stanje ipak je nanjušio Angien kućni ljubimac.

“Chesney obično sjedi na mom koljenu i neće se približiti nikome. Ali, on je uporno htio sjesti pokraj moje kolegice”, ispričala je Britanka. Angie ga je svim silama pokušavala maknuti od nje, ali uporni psić se nije dao smesti. Svaki put kad bi ga Angie uzela, vratio bih se k njoj i nije ju napuštao.

Ovom preslatkom mješancu jorkširskog terijera i Jack Russella ovo nije prvi slučaj otkrivanja trudnoće. Njegova vlasnica otkrila je da je Chesney namirisao trudnoću i njezine bivše kolegice te sestrične. Kad su u pitanju životinje, neke je situacije nemoguće predviditi pa je stoga moguća i druga krajnost, ona da se pas uopće ne želi družiti s trudnicom, sklanja joj se s puta, ne želi izlaziti iz kuće i općenito je bezvoljan i potišten. Kako god, postoji nekoliko načina s pomoću kojih pas može nanjušiti trudnoću.

  • Promjene u mirisu

Psi su navikli na miris svojih vlasnika, a u trudnoći se miris tijela mijenja. “Ludovanjem” hormona mijenja se i ženski miris.

  • Promjene u izgledu

Trudnoća između ostalog sa sobom nosi i promjene u izgledu, kao npr. dobivanje na težini koje će pas vrlo lako primijetiti. Obliji trbuh, tromiji hod bit će kućnom ljubimcu sasvim dovoljno da shvati da se nešto događa.

  • Promjene raspoloženja

Većina trudnica naginje promjeni raspoloženja, a njihovi hiper-pažljivi psi itekako mogu osjetiti oscilacije u raspoloženju.

  • Promjena rutine

Kućni ljubimci su navikli na dnevni raspored vlasnika. Znaju kad odlaze na posao, kad dolaze kući, kada idu u krevet itd. S trudnoćom dolazi i do promjene nekih navika.

  • Slabost i ugroženost

Možda će pas primijetiti da je partner zaštitnički nastrojen prema svojoj trudnoj partnerici. Ako pas otkrije da nije više u centru pozornosti, može postati nametljiv i zahtjevan. A ako vidi ženu slabu i ugroženu, može se početi ponašati zaštitnički.