Svaka trudnoća duža od 40 tjedana smatra se prenesenom. Liječnici u prvih sedam dana neće poduzimati ništa posebno, no ulaskom u 42. tjedan, vjerojatno će savjetovati induciranje poroda zbog opasnosti koje prenesena trudnoća nosi. Međutim, mnoge mame žele prirodni porod, pa pokušavaju s raznim metodama izazvati trudove i porod i na prirodni način potaknuti svoju bebu da napokon dođe na svijet.

Među tim metodama najčešće se spominju uzimanje ljute hrane, seks i vježbanje.

Ljuta hrana

Čak i ako jedete one ljute meksičke papričice, puno papra i ljutih feferona, to neće ni na koji način potaknuti trudove i prirodni porod. Eventualno će dobro očistiti vaša crijeva što nije na odmet kod prirodnog poroda. Stoga jedite ljuto ako vam odgovara u tim zadnjim tjednim trudnoće, ali ne očekujte da će ljuta papričica vašu bebicu natjerati da poželi izaći van iz trbuha.

Vježbanje

U ovoj fazi trudnoće pod vježbanje se misli na hodanje, jer sve drugo već predstavlja prilični napor budućoj mami koja nosi nekoliko kilograma trbuha na svojim nogama. Liječnici će svakako preporučiti hodanje u svakoj fazi trudnoće, pa ono ne može odmoći ni u fazi kad pokušavate potaknuti porod prirodnim putem. Međutim, nema istraživanja koja bi definitivno povezala hodanje s poticanjem trudova.

Seks

Ova metoda možda je najučinkovitija za poticanje poroda. Naime, spermiji sadrže prostaglandine, kemijski spoj koji se također nalazi i u lijekovima za induciranje poroda. Stoga postoji šansa da seks može pripomoći u poticanju poroda. Fantastična je i pomisao da trudnoću možemo završiti na jednaki način kao što smo ju započeli, pa nemamo razloga ne vjerovati da je to priroda još jednom tako savršeno posložila. Osim toga, tijekom seksa ženin mozak ispušta hormon sreće – oksitocin, koji sudjeluje u kontrakcijama maternice tijekom poroda. Jedini seks koji nije pred kraj trudnoće poželjan, je onaj nakon puknuća vodenjaka, zbog mogućih infekcija.

Studija: Dužina trudnoće može varirati i do 37 dana i ne traje uvijek 40 tjedana

Stimulacija bradavica

Stimuliranjem bradavica također se oslobađa oksitocin koji djeluje na kontrakcije maternice. Taj hormon ima važnu ulogu kasnije i kod dojenja, jer se oslobađa bebinim cicanjem i pomaže maternici da se vrati u prvobitno stanje nakon poroda. Nije na odmet isprobati, a žene kažu da je puno učinkovitije kada vam u ovoj metodi pomogne vaš partner ili suprug.

Čaj od lišća crvene maline

Ovaj prirodni lijek odavno je poznat kao učinkovito sredstvo olakšavanja i skraćivanja poroda. Nije poznato ima li ulogu u izazivanju kontrakcija i poroda, ali će učvrstiti vašu maternicu i pomoći joj da se počne vraćati u svoje prvobitno stanje. Preporučuje se piti maksimalno tri šalice čaja dnevno. Kod ove metode također nemamo znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila da lišće maline potiče porod, ali neće naškoditi niti vama, niti bebi, pa vrijedi pokušati.