Žene koje boluju od dijabetesa žele se unaprijed informirati o opasnostima koje ih eventualno očekuju u trudnoći i kako će taj poremećaj metabolizma šećera utjecati na njihovu bebu. Zdravstveni djelatnici savjetovat će sljedeće: žene koje boluju od dijabetesa imaju veću šansu imati i zdravu trudnoću ako se za nju pripreme, odnosno zdravo jedu, bave se fizičkim aktivnostima i uredno provjeravaju svoj šećer. Drugim riječima, i prije samog začeća potrebno je uvesti zdrave navike i kontrolirati razine šećera u krvi.

Naime, ako opće zdravlje i razine šećera nisu u dobrom stanju prije začeća, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije. One uključuju visoki krvni tlak (opasno stanje poznato i kao preeklampsija), hitni carski rez zbog veličine bebe, više infekcija i pogoršanje postojećih simptoma dijabetesa. Najgori ishod koji se također može dogoditi je pobačaj ili čak mrtvorođenje.

Vrlo važno je provjeravati šećer u krvi od samog začeća, odnosno dok još samo postoji mogućnost za trudnoću. Naime, još i prije nego test pokaže da je žena trudna, kod fetusa se počinju razvijati vitalni organi u tim prvim tjednima trudnoće.

Što učiniti prije začeća, odnosno trudnoće?

Ako bolujete od dijabetesa a želite postati majka, uravnotežite prehranu, budite aktivni, ali i tražite sve moguće savjete od svog liječnika. Tu su i razne dijabetičke udruge koje pružaju savjete i podršku, a pronaći ih možete na stranicama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (www.dijabetes.hr).

Ono što liječnici preporučuju prije trudnoće, je da glukoza u krvi bude između 70 i 100 miligrama po decilitru prije obroka i ispod 140 mg/dL dva sata nakon jela. Hemoglobin A1C trebao bi biti 7 posto ili niže, ali najtočniji savjet dat će vam vaš endokrinolog s obzirom na vašu dijagnozu i ostale zdravstvene implikacije.

Tijekom trudnoće, optimalne razine šećera su 60 do 90 mg/dL nakon buđenja i jela, ispod 105 mg/dL prije ručka i ispod 120 mg/dL dva sata nakon jela. Stoga je redovito mjerenje vrlo važno, jer svako značajno odskakanje od ovih vrijednosti zahtijeva brze konzultacije s liječnikom.

Ključna je uravnotežena i kvalitetna prehrana

I inače je u trudnoći vrlo važna prehrana, to znamo, no kod žena s dijabetesom ona nema samo funkciju zdravo hraniti bebu, već mamu i bebu držati izvan opasnosti od teških zdravstvenih komplikacija. Kada imate dijabetes i trudnica ste, važno je da ne preskačete obroke, ali nije dobro ni prejedati se. Najvažnije je unositi zdrave ugljikohidrate. To znači izbjegavati procesuirane i umjetno stvorene šećere (keksi, grickalice, corn flakes, sokovi…), a unositi kompleksne prirodne ugljikohidrate iz voća, povrća i žitarica te zdrave masnoće iz avokada, sjemenki i orašastih plodova.

Vježbajte ako vam liječnik daje dozvolu

Vježbanje će vam pomoći da dobijete na snazi i izdržljivosti te lakše podnesete trudnoću i porod. Preporučeno je vježbati 30 minuta, pet dana u tjednu, no ako ne možete držati taj ritam, smanjite na 10-15 minuta dnevno. Odlična vježba je i šetnja, odnosno hodanje. No prije bilo kakvog vježbanja, iznimno je važno da se posavjetujete sa svojim liječnikom i da slušate svoje tijelo. Ako mu treba više odmora i ležanja, nemojte se forsirati ili u aktivnosti krenite postepeno. Doslovno po pet minuta dnevno.

Posavjetujte se s liječnikom oko lijekova

Govoreći općenito, većinu lijekova koje ste uzimali prije trudnoće, vjerojatno ćete moći uzimati i tijekom trudnoće. Ono što se često događa u trudnoći, je da se poveća otpornost inzulina i tu će svakako trebati neke korekcije u terapijama. Iznimno je važno da se oko svega posavjetujete s liječnikom oko obavezne terapije, ali i oko dodataka prehrani i biljnim suplementima koje namjeravate uzimati tijekom trudnoće.

Ista pravila vrijede i za gestacijski ili trudnički dijabetes koji se javlja samo u trudnoći i obično se povlači nakon poroda.

Trudnički dijabetes – prevencija može početi godinama prije samog začeća