Ponosni tate koji imaju “kilometre u nogama” kad je briga o djeci u pitanju, znaju da je jednako važno brinuti i za njihovu mamu, posebno kada je bebica na putu i kada za ženu nastupa period otežanog sagibanja, otečenih nogu, glavobolja i mučnina i drugih manje slatkih boljki drugog stanja. Briga za suprugu ili partnericu zapravo je podrška. Pružanjem podrške mami, budući tate je pružaju i svojoj djeci. Što muškarci prije, tijekom i nakon trudnoće mogu učiniti za svoju trudnicu?

Prije trudnoće

Pružati podršku supruzi i partnerici u ovoj fazi znači biti spreman na otvorenu komunikaciju o svemu. U praksi to znači saslušati, pričati o budućim planovima i razmjenjivati mišljenje oko situacija koje su vam važne. Kada razmišljaju o djeci, partnerice žele čuti i vaše mišljenje, i to u detalje. Žele čuti da želite iste stvari, ali i vaše iskrene osjećaje i razmišljanja. Slobodno joj otkrijte čemu se najviše radujete kao budući tata, što vas brine te na što ste u određenoj fazi zajedničkog života spremni, a s čime biste malo pričekali. Roditeljstvo započinje već sa samim razgovorom o djeci te bi bilo poželjno da su ti razgovori iskreni, otvoreni te da odluke budu donesene zajednički i u dobroj vjeri da ćete zajedno biti odličan tim i odlični roditelji svome budućem mališanu.

Tijekom trudnoće

Za vrijeme trudnoće i budući tate uče mnogo novih uloga. Ono što će pružiti podršku vašoj partnerici jest vaše strpljenje i prihvaćanje činjenice da ćete od sad često u životu živjeti dan po dan. Osim konkretne pomoći u kući (usisavanje, čišćenje i sl.) i izvan nje (odlazak na preglede, kupovina i sl.) pokušajte svojoj partnerici pokazati da je posebna, da je divna i da je neizmjerno cijenite kao majku svoje kćeri ili sina koji dolazi na svijet. Pokažite joj to malim stvarima – skuhajte joj večericu, idite zajedno u šetnju prirodom, pripremite joj vitaminski napitak, odvezite je frizeru, u kazalište ili kino, pripremite joj kupku. Ponekad će to biti teško, jer dolazak bebe i za vas je emotivno turbulentno razdoblje. I sami ćete imati niz pitanja, strahova, dvojbi, pa će ponekad teško biti “stijena”, ali svakako možete pokušati.

Nakon trudnoće

Sve što ste pripremali i vježbali devet mjeseci sada postaje stvarnost te će vaša partnerica trebati više podrške nego ikad. Kada beba dođe kući iz rodilišta, osim što ste suprug/partner njegovatelj, sada ćete morati postati i tata njegovatelj. Biti tata je neizmjerno uzbudljivo, ispunjavajuće i veselo iskustvo, ali zahtijeva puno rada. Olakšavajuća okolnost je da ste vi i mama vašeg sinčića ili kćerkice već odavno tim (još od prije začeća), pa u brizi za bebu nećete zapostavljati jedan drugog i vaše individualne potrebe. Kada se prvotna prašina slegne i bebica ojača, isplanirajte neke posebne aktivnosti i izlaske u kojima možete uživati sa suprugom i djetetom.

Ovo su samo neki primjeri na koji način možete biti velika podrška svojoj partnerici prije, tijekom i nakon trudnoće. I sami ćete se dosjetiti još mnogo drugih, ali uvijek imajte na umu sljedeće – onoliko podrške, razumijevanja i emocija koliko dajete mami svog djeteta vratit će vam se dvostruko, kroz ljubav i podršku vaše supruge i vašeg djeteta. Imate veliku moć svoju obitelj učiniti sretnom, pa je svakako iskoristite.