Osim grudi, bolova u leđima, nogama i abdomenu, mnoge trudnice žale se na bol u rodnici, odnosno ispod maternice, a iznad vanjskog dijela stidnice. Javlja se obično u trećem tromjesečju trudnoće i trudnice ju opisuju kao oštru, jaku bol, “kao da me nešto pika”, a javlja se i osjećaj pritiska u tom dijelu vagine.

S obzirom da se bol može javiti puno prije termina poroda, trudnice se obično plaše da je bol u rodnici znak da će dobiti trudove i poroditi se prije vremena.

No u većini slučajeva uopće se ne radi o tome, već o širenju i opuštanju tkiva rodnice te pritisku koji beba zbog gravitacije radi i na taj dio ženina tijela. U većini slučajeva nije ništa opasno, no ovaj članak nije napisan u svrhu da postavi dijagnozu, već da ukaže na moguće uzroke boli u rodnici. Na svakoj trudnici ostaje da osluškuje svoje tijelo, pa ako smatrate da bol u rodnici nije normalna i da se nešto događa, obavezno posjetite svog ginekologa. Isto tako ako je bol neizdrživa, zabrinjavajuća, ako dolazi uz druge simptome (grčeve, krvarenje, visoku temperaturu i sl.), obavezno je potreban pregled liječnika.

Kako se manifestira i koji su mogući uzroci boli u rodnici tijekom trudnoće?

Munjevita bol u jednoj točki

Nazvali smo je munjevita jer se radi o kratkotrajnoj, oštroj boli, kao da vas je netko piknuo nižem u jednu točku. Može se pojaviti u bilo kojem mjesecu trudnoće, duž vanjskog i unutarnjeg dijela vagine i vrlo je neugodna. Uzrok je pritiskanje bebe koja ubrzano raste i miče se na živčane završetke unutar maternice.

Bol se može osjećati i na širem području 

Tijekom trudnoće postoje područja na kojima se javlja bol zbog već poznatih razloga – rasta bebe i širenja maternice te hormonalnih promjena. Neke trudnice iskusit će napadaje boli na širem području zdjelice i vulve, a koja su direktno povezana s rodnicom. Ova bol mijenja intenzitet tijekom trudnoće, a pogoršava se u zadnjim tjednima (zbog rasta bebe i njezinog micanja).

Bol koju uzrokuje aktivna beba

Ako termin još nije blizu, možda se radi o tome da je beba jako aktivna i svojim udovima udara o stjenke maternice čime udara i živčane završetke na donjem dijelu maternice i njezinom produžetku u rodnicu. S obzirom da se maternica širila od veličine marelice do veličine oveće lubenice, živci kojima je prožeta u trećem su tromjesečju već prilično osjetljivi. Stoga reagiraju iznenadnim bolnim refleksima koji se osjećaju i u rodnici.

Bol koju uzrokuje beba koja “udara” po grliću maternice

U trećem tromjesečju beba se svakoga dana spušta sve bliže grliću maternice koji se nalazi na početku rodnice. Uz to, bebica postaje živahnija jer eksperimentira s ručicama i nožicama, odnosno lupeta mamu po čitavoj površini stjenke maternice. Tako se ponekad dogodi da bebica lupi i po grliću maternice koji pun živaca, pa će mama morati otrpjeti bol.

Slabost ligamenata i bol u rodnici

Kako beba raste, nastaje jak pritisak na mišićno-koštani sustav koji podupire maternicu i težinu bebe koja u njoj raste. Mišići oko kukova i zdjelice doslovno potiskuju te kosti prema van da naprave mjesta za bebu, a sve zajedno izaziva bol koja ima i svoj stručni naziv – bol zaobljenih ligmenata. Trudnica ju može osjećati i u rodnici. Zaobljeni ligamenti su spojevi od vlaknastog tkiva na svakoj strani maternice koji povezuju vrh maternice s usminama.

Bolna zdjelica u trudnoći može, ali i ne mora biti znak za uzbunu

 

Manjak određenih vitamina i bol u rodnici

Bol u rodnici povezuje se i s manjkom nekih vitamina i minerala u organizmu, a posebno se ističe manjak magnezija. Ovaj mineral ključan je za zdravo funkcioniranje živaca. Poznato je kako se u tkivima mogu javiti grčevi zbog manjka magnezija. Stoga unos dodatnog magnezija možda pomogne trudnici riješiti se boli nalik grčevima koji osjeća u rodnici.

Proširene vene povezuju se s bolovima u rodnici

Proširene vene često se javljaju upravo u trudnoći zbog velikog povećanja volumena krvi, pa vene često postaju otečene i bolne. Osim na nogama, proširene vene javljaju se i u vaginalnom te zdjeličnom području. Upravo proširene vene na vaginalnom području često dolaze u kombinaciji s bolovima u rodnici zbog pritiska koje vrše u tom području.

Bol koji označava dilataciju grlića maternice

Kako bi beba prošla kroz rodnicu, grlić maternice mora se “otvoriti” tj. rastegnuti od veličine kapljice do 10 cm. Taj proces traje neko vrijeme jer mišići, živci i hormoni trebaju zajedno djelovati da naprave to čudo. Bol u rodnici u vrijeme dilatacije potpuno je normalna.

Hormon relaksin kao zadnji začin velikom čudu rađanja

Pred kraj trudnoće, žensko tijelo na čudesne se načine priprema kako bi beba što lakše prošla iz maternice kroz zdjelicu, grlić maternice, rodnicu i stidnicu te napokon došla u mamino naručje. Kao i sve ostalo u vezi s rađanjem novog života i za ovaj zadnji korak naša se biologija savršeno programirala. Trudnica će početi proizvoditi hormon relaksin, a uloga mu je da opušta tijelo. On se aktivno otpušta u mišiće i ligamente zdjelice te ih opušta i omekšava. Ovaj šok za mišiće koji su do sad trebali biti čvrsti i držati bebu u maternici, ponekad se manifestira kao bol u rodnici.

Bol koja označava da će trudnoći uskoro doći kraj

Bol u rodnici kod najvećeg se broja žena javlja u zadnjim tjednima trudnoće. Ono što je bila kratkotrajnija i intenzivnija bol u rodnici, neposredno prije poroda pretvorit će se tupu i dugotrajnu bol. Javlja se zbog toga što beba sve intenzivnije pritišće zdjelicu i rodnicu i obično znači da je sve u redu i da će uskoro nastupiti porod. Pred sam kraj trudnoće, bebica će položiti glavicu u zdjelicu, točno iznad grlića maternice, pa je bol u rodnici očekivana i prirodna zadnjih dana prije poroda.