Žene koje boluju od astme, bronhitisa ili alergija sa simptomima otežanog disanja, svakako bi čim saznaju za trudnoću trebale konzultirati liječnika vezano za lijekove koje smiju koristiti u periodu dok u njima raste novi život. Živjeti s astmom znači uvijek uz sebe imati inhalator. Inhalacijska terapija je vrsta terapije pri kojoj lijek ulazi u organizam zajedno sa zrakom koji udišemo. Lijek ulazi u dišni sustav i ciljano djeluje na respiratornu sluznicu. Lijek nema težih neželjenih nuspojava i većina djece i odraslih podnosi ga bez većih problema.

Inhalacija je iznimno važna za oboljele od astme ili dišnih alergija jer im olakšava disanje i normalizira funkciju pluća.

Kod trudnica je pravilno disanje još važnije, jer beba treba regularnu opskrbu kisikom kako bi se zdravo razvijala i rasla. Beba kisik dobiva preko majčine krvi i ako je dotok kisika nedostatan, odnosno ako mama ne može disati, ne može ni beba u maternici. Zbog toga je jako važno da trudnica koja boluje od astme održava pravilan rad svojih pluća i da adekvatno opskrbljuje svoju bebu kisikom.

Kakav utjecaj imaju lijekovi za astmu na bebu?

Svaki lijek koji unesemo u organizam odrađuje određene kemijske procese i ima utjecaj na naš organizam. No liječnici se slažu da je manje opasno po bebu uzimati lijekove za astmu nego preživjeti trudnoću uz nekontroliranu ili loše kontroliranu astmu! U većini slučajeva liječnik će ostaviti onu terapiju koju je žena imala i prije trudnoće. Ako liječnik to sam nije predložio, trudnica bi trebala sustavno kontrolirati bolest kroz cijelu trudnoću i posjetiti pulmologa jednom mjesečno kako bi liječnik izmjerio plućnu funkciju. I ginekolog treba posebnu pažnju posvetiti činjenici da trudnica boluje od astme te pomno motriti razvoj fetusa i njegovu aktivnost. To možda znači nešto više ultrazvučnih pregleda, ali ključno je, posebno nakon 32. tjedna trudnoće.

U trudnoći je važno da liječnik prepiše najmanju dozu potencijalno najmanje škodljivog lijeka koji se treba uzimati kontinuirano. Liječnici najčešće odabiru inhalacijske terapije (ispred tableta i injekcija).

Na stranici Adiva.hr pronašli smo tekst prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, subspecijaliste pulmologa u kojem stoji “Inhalacijski steroidi (ICS) najučinkovitiji su protuupalni lijekovi za kontrolu astme u trudnoći i dokazani su lošiji ishodi trudnoće kod trudnica koje nisu uzimale ICS. U liječenju umjereno teških oblika astme preporučuje se dodatak inhalacijskog beta-agonista dugog djelovanja (LABA). Sve smjernice za liječenje astme u trudnoći naglasak stavljaju na primjerenu kontrolu astme u trudnoći. Pravovremena primjena dovoljnih doza inhalacijskih steroida smanjuje potrebu za sustavnom primjenom kortikosteroida.”

Ono što će svaki liječnik definitivno savjetovati je dobra prevencija. To znači izbjegavanje bilo kakvih okidača i alergena poput prašine, grinja, cigaretnog dima, jakih parfema i drugih trudnici već poznatih okidača. Bilo bi dobro kada bi trudnica mogla izbjeći prehlade i gripe te druge respiratorne probleme (npr. alergije).

Uz dobru prevenciju, sustavnu kontrolu i kontinuirano uzimanje propisanih lijekova u točno onoj dozi koju je dozvolio liječnik, beba ne bi trebala imati nikakve nuspojave. Cilj je držanje upala i astmatičnih napadaja pod kontrolom i pravilno opskrbljivanje bebe kisikom.