S neznatnim zatopljenjem virusi i bakterije ponovno su živnuli, pa prehlade i gripe haraju na sve strane, a ne zaobilaze ni trudnice. Odlazak doktoru najčešće završava pripisivanjem nekog od lijekova, a ako se radi o bakterijskoj infekciji, to su najčešće antibiotici. No trudnice se s pravom pitaju – smijem li uzimati antibiotik i kako će on utjecati na moju bebu u trbuhu?

Stručnjaci koji se bave istraživanjem utjecaja antibiotika na nerođene bebe, kažu kako bi ipak bilo pametnije izbjegavati antibiotike kada ste u drugom stanju. Razlog su rizici za bebu jer lijekovi koji saniraju upale kod majke, dugoročno utječu i na bebin imunološki sustav.

Takozvane “dobre” bakterije u probavnom sustavu majke ključne su za razvoj bebe, a upravo one stradaju prilikom uzimanja antibiotika.

Testiranja provedena na miševima pokazala su da uzimanje antibiotika tijekom trudnoće izlaže majku većem riziku od razvoja upale pluća koja je vrlo opasna bolest. Isto tako, stanice imunološkog sustava koje se bore protiv razvoja raka pluća značajno se smanjuju nakon uzimanja antibiotika. Dugoročno gledano, kontinuirani poremećaji u sustavu dobrih probavnih bakterija, nanose trajnu štetu imunološkom sustavu majke, što neposredno utječe i na imunološki sustav bebe.

Ova istraživanja provedena na Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, zapravo su otvorila puno širu raspravu o uzimanju antibiotika. Autor studije dr. Hitesh Deshmukh kaže: “Vrijeme je da odustanemo od praksi koje su ustanovljene prije nekoliko desetljeća kada je naša razina razumijevanja problema bila drugačija i nedostatna”. Posebno se osvrnuo na praksu davanja antibiotika ženama koje će biti podvrgnute carskom rezu. Smatra kako bi se ova praksa trebala ponovno preispitati, kao i praksa davanja antibiotika novorođenčadi na neonatalnoj njezi.

Naime, antibiotici će uništiti “zločeste” bakterije kao što su streptokoki, ali neće zaobići ni dobre bakterije koje su ključne za zdravi imunitet. Stručnjaci koji su radili spomenutu studiju smatraju da je upravo uništavanje dobrih bakterija kod novorođenčadi, dok imunitet još nije izgrađen niti probavni sustav razvijen do kraja, uzrok što mnogi ljudi u odrasloj dobi pobolijevaju od astme ili plućnih bolesti, a bez da imaju genetski faktor rizika.

Ovo je još jedna studija koja je stavila veliki upitnik na nužnost i korisnost uzimanja antibiotika. Iako će brzo sanirati bakterijsku upalu, ipak nam ostavljaju dugoročne negativne posljedice uništavajući imunološki sustav.

Stoga, drage trudnice, osim ako nije neophodno i neizbježno, umjesto antibioticima, prehladu radije liječite prirodnim putem.