Povrće je zdravo i opskrbljuje naš organizam vitaminima, mineralima i vlaknima, pa nema mame na ovome svijetu koja ne bi voljela da joj dijete voli povrće. Novo otkriće može mamicama u tome pomoći, jer tvrdi da bebe razvijaju okus za zdravu hranu još kad su u majčinu trbuhu, odnosno da bi sve buduće mame trebale još u trudnoći jesti puno povrća ukoliko žele da ga i beba jednog dana jede s tekom.

U novoj studiji dokazano je da se okusi prenose s majke na bebu preko amnionske tekućine.

“Okusi kao što su vanilija, mrkva, češnjak, anis ili mentol dokazano se prenose preko amnionske tekućine ili majčinog mlijeka”, kazala je autorica studije Julie Mennella.

Trudnice koje su sudjelovale u istraživanju bile su podijeljene u tri grupe. Jedna grupa budućih mama pila je sok od mrkve svaki dan tijekom trudnoće, druga je činila isto za vrijeme dojenja, a treća je izbjegavala u potpunosti jesti mrkvu ili piti njezin sok.

Kada su njihove bebe počeli jesti krutu hranu, znanstvenici su mališanima davali žitarice napravljene s vodom ili mrkvinim sokom.

Rezultati su pokazali da bebe koje su dobivale mrkvu preko amnionske tekućine ili majčina mlijeka, više jedu žitarice s mrkvinim sokom od beba koje nisu imale prilike okusiti mrkvicu preko mame.

Činjenica je da mame imaju tendenciju hraniti bebe onime što i same jedu, pa govorimo o prirodnom načinu upoznavanja beba s hranom i okusima s kojima će se susretati tijekom života.

Znanstvenica koja se bavi pitanjima osjeta okusa, Linda Bartoshuk sa Sveučilišta u Floridi, kazala je kako ovo novo istraživanje može imati dalokosežne utjecaje na zdravlje djece. “Bebe možemo navesti da jedu zdravije ukoliko ih upoznamo s brokulom, mrkvom, graškom i drugim mahunarkama i povrćem dok su još u majčinu trbuhu…”, kazala je u komentaru.

Istraživanje je predstavljeno u stručnom časopisu Pediatrics.