Na stranicama Hrvatske udruge za disleksiju pronašli smo podatak koji nas je iznenadio – u Hrvatskoj oko 10% stanovništva pati od disleksije. “Disleksija stvara naročito velike probleme u školovanju. U Hrvatskoj osnovne škole pohađa oko 350 000 djece, prema tome oko 3 500 djece treba pomoć da bi prevladali teškoće i uspješno se školovali, sukladno svojim sposobnostima i željama. Pomoć je potrebna i srednjoškolcima, studentima i odraslim osobama s disleksijom”, stoji u uvodnim riječima o disleksiji na stranicama Udruge.

No oni koji nemaju disleksiju, teško mogu shvatiti o kakvoj se poteškoći radi. Zanima ih u čemu je točno problem i kako osobe s disleksijom, a pogotovo ako se radi o djeci, vide tekst ispred sebe i zašto im je teško nešto pročitati.

Victor Widell izradio je jednostavnu web stranicu na kojoj je pokazao što se događa kada pred osobu s disleksijom stavite tekst. Slova u svakoj riječi se miješaju i kao da se pomiču. Ako se jako, jako dobro fokusirate, moći ćete pročitati rečenicu, ali to će biti tako sporo i toliko zamorno, da ćete vjerojatno dobiti jako dobru sliku koliko se djeca i odrasli s disleksijom muče da bi nešto pročitala i da pročitano potom dobije smisao u njihovoj glavi.

Disleksija nije poremećaj koji nastaje zato što osoba nema fokus, koncentraciju, sposobnost razmišljanja, procesuiranja informacija ili inteligenciju. Ona se javlja kada nastane problem u onom dijelu mozga koji interpretira jezik. Međutim, uzroci disleksije nisu još sasvim razjašnjeni.

Kako djeca uče čitati i pisati i što učiniti ako se pojave poteškoće?

Disleksija vrlo često ostaje nedijagnosticirana što ima dugoročni negativni utjecaj na osobu. Ona će imati poteškoća u obrazovanju, a kasnije i na poslu. Nemogućnost normalnog čitanja teksta utječe i na samopouzdanje i psiho-emocionalnu snagu pojedinaca. Stoga je vrlo važno da se kod male djece, na prve znakove ovog problema, odmah logopedski intervenira i pokuša na vrijeme ispraviti poremećaj čitanja.

Na donjoj slici možete vidjeti primjer kako osobe s disleksijom vide tekst, a na OVOME LINKU posjetite web stranicu s koje je slika preuzeta.