Osnovna škola Barilović, od ovog polugodišta, može se pohvaliti jednim zanimljivim i nesvakidašnjim potezom. Naime, odlučila je pod svoj krov uvesti školske uniforme, i to ne samo za učenike, već i za zaposlenike odnosno učitelje. Na ideju je došla Općina Barilović koja je u potpunosti snosila trošak nabave školske odjeće.

“Ideja je potekla od našeg načelnika Dražena Perakovića. To je nastavak jedne kontinuirane brige za učenike škole jer Općina kupuje udžbenike i radne bilježnice za sve učenike, sufinancira prehranu za učenike iz obitelji s troje i više djece, financira izlete i školsku ekskurziju osmašima itd.”, objašnjava ravnateljica škole Vesna Car te dodaje da je uvođenje uniformi bio samo još jedan od načina da se roditeljima pomogne u školovanju djece.

Učenici, kojih ukupno ima 158, uključujući i one iz tri područne škole, dosad su dobili dvije majice dugih rukava, a uskoro će dobiti i dvije majice kratkih rukava te dvije majice za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. U jesen, za novu školsku godinu planiraju “pojačati” školski ormar, s još po jednom toplom majicom s kapuljačom. Učiteljice su dobile sako, a učitelji polo majice kratkih rukava na kojima je našiven grb općine.

Foto: OŠ Barilović/Facebook

Reakcije djece, koja školsku odjeću nose dobrovoljno, ističu zaposlenici škole, odlične su. Roditelji su također zadovoljni jer im je ovaj potez škole ponajprije smanjio troškove, no što je još važnije u školskim klupama više nema isticanja.

“Učenike je stvarno lijepo vidjeti za vidjeti u razredu i na hodnicima, plava boja djeluje poticajno”, ističe Car te dodaje da su sada među učenicima prestale priče o tome tko nosi kakvu majicu.

Ravnateljica priznaje da u početku nije bila pobornik uniformi, ali napominje da joj sada nije žao što je na njih pristala. Uniforme, među ostalim, školi daju prepoznatljivost kod odlaska na natjecanja i izlete, ali napokon i učenici i učitelji djeluju kao jedan tim koji teži istom cilju, što uspješnijem i kvalitetnijem obrazovanju. Niz pohvala i pozitivnih komentara koje redovito dobiva  iz cijele Hrvatske, dodatna joj je potvrda da je dobro postupila, ističe ravnateljica.

“Škole trebaju odlučiti svaka za sebe žele li imati uniforme, ali preporučila bih da to učine jer se to kod nas pokazalo kao dobar potez”, ističe Car.

Ovo nije prva suradnja Općine sa školom u Bariloviću jer oni uspješno surađuju već godinama, i to na različitim poljima. Općinski oci osuvremenili su školski prostor tabletima i projektorima, uredili pročelje zgrade i školsko igralište, ali i redovito financijski potpomažu u nizu projekata u kojima škola tijekom cijele godine aktivno sudjeluje.

Osnovna škola Barilović, prva je škola u Karlovačkoj županiji koja je u školske klupe uvela uniforme, ali očito ne i zadnja jer se već neko vrijeme šuška da će njezin primjer slijediti i dugoreška OŠ Ivan Goran Kovačić, OŠ Žakanje te OŠ Ivana Brlić Mažuranić u Ogulinu.