„Ne želim u školu!”, “Boli me trbuh!” ili “Mogu li ostati kod kuće?”. Ovo su samo neke od rečenica koje su izašle iz puno dječjih usta i koje je čula većina roditelja. Svakim danom sve je veći broj djece koji se bori sa školskom fobijom. Javlja se kod svih dobnih skupina, ali ipak najčešće između sedme i osme godine te između 11. i 14. godine.

[PROČITAJTE I OVO: Strah od škole najčešći je razlog zašto djeca ne žele ići u školu!]

Kako bi se riješilo ovog straha, djetetu je neizostavno potrebna pomoć odraslih, posebice majke i oca koji mogu odigrati ogromnu ulogu u prevladavanju ove prepreke. Kako roditelji mogu pomoći djetetu da se oslobodi straha od škole, pročitajte u nastavku.

1. Uvijek razvijajte pozitivan stav prema školi, a pred djetetom izbjegavajte pričati negativno o školi, učiteljima i školskim aktivnostima.

2. Nemojte započinjati svaki razgovor s nagovaranjem na povratak u školu, ucjenjivati ga i prijetiti mu zbog izostanaka.

3. Napravite s djetetom listu “Zašto sve ne volim školu.” Lista može pomoći roditeljima da smanje i spriječe uzroke zbog kojih dijete ne voli sjediti u školskoj klupi.

4. Pokušajte provoditi što više vremena s djetetom dok nije u školi. Pišite zadaće u opuštenoj atmosferi. Uvijek nagradite i pohvalite djetetov trud.

5. Potičite zdrave navike djeteta – od prehrane, spavanja, boravka na svježem zraku, do druženja i   interesa za sport. Potičite izvanškolske aktivnosti, posebno one u kojima je dijete uspješno.             Osigurajte djetetu i dovoljno vremena za igru.

6. Potičite razredna druženja i prijateljstva, ali nemojte prisiljavati dijete na druženja na koja nije spremno.

7. U situaciji kada ne želi u školu ili ako se pojave simptomi straha, otvoreno i vrlo strpljivo razgovarajte s djetetom.

8. Kupovinu knjiga, pribora, odjeće i obuće za školu obavite zajedno s djetetom. Koliko god je moguće dajte mu slobodu u izboru kako bi mu dali do znanja da zaslužuje povjerenje.

9. Traje li ovaj problem dugo i/ili ako je preintenzivan, obavezno se posavjetujte sa stručnjakom.