Zahvaljujući osnovnoj i srednjoj školi svi znamo što je periodni sustav elemenata i mogli bismo ih odmah nabrojati barem deset. Svi znamo za kisik, vodik, kalcij, kalij, fosfor ili magnezij, a neki od nas pamte i one “egzotičnije” poput kriptona, rubidija ili niobija. Najmanji broj nas zna čemu služe svi ti elementi i metali, odnosno gdje se, kako i kada koriste u svakodnevnom životu i industriji.

Zato nas je oduševio interaktivni periodni sustav elemenata koji ilustrira upravo to. Tako saznajemo da se kobalt koristi za izradu magneta, stroncij za izradu vatrometa, a argon se nalazi u žaruljama.

Ovo interesantno sredstvo za učenje osmislio je Keith Enevoldsen i stavio ga na stranicu elements.wlonk.com. Uz svaki element stavio je barem jedan primjer njegove uporabne vrijednosti (osim za elemente koji ne postoje u prirodi).

Kada kliknete na pojedini element periodnog sustava, otvori se mali dodatni prozor u kojem možete pročitati više o samom elementu, ali i o predmetima koji se od njega izrađuju. Nije potrebno posebno opisivati, već vas pozivamo da sami sa svojim školarcima pogledate kako to funkcionira. Tekstovi su na engleskom, ali pisani jednostavnim izrazima koje će djeca razumjeti.

Na stranici se može napraviti preuzimanje periodnog sustava u pdf-u.