Nekada smo rođendane slavili doma – roditelji, rodbina, prijatelji i djeca zajedno. Danas se uz tu opciju, češće događa da se rođendani organiziraju u igraonicama, rođendaonicama, fast food restoranima, na bazenima, ma gotovo u svakoj ustanovi koja ima neki program za djecu. Običaj je da se dijete dovede u neko određeno vrijeme i potom ostavi na proslavi sljedeća dva ili tri sata kada će pojesti pizzu, sendvič, grickalice, tortu, popiti sokić, igrati se i zabavljati i potom ćete doći po njega i zabavi je kraj.

No kad su malena djeca u pitanju, ona koja su još u vrtiću, mnogi se oditelji pitaju trebaju li ostati i paziti na svoje dijete ili je ok jednostavno ga ostaviti kao u vrtiću i doći po njega u dogovoreno vrijeme. I koje je primjereno doba djeteta kada je u redu ostaviti ga bez nadzora?

Ova pitanja ne postavljaju si roditelji samo zbog toga što žele biti tu za svoje dijete, već i zbog roditelja malenog slavljenika koji, ako nemaju pomoć profesionalnog animatora, teško uz sve ostalo nadziru baš svu djecu koja trčkaraju naokolo i igraju se.

Na mnoga od tih pitanja nema preciznog odgovora jer treba uzeti u obzir mnoge faktore. Ne postoji točno određena dob u kojoj bi mogli bez brige ostaviti dijete samo na rođendanskoj proslavi, već se sve svodi na subjektivnu procjenu roditelja. Stoga se treba pitati nekoliko pitanja kako bi odredili da li je vaše dijete spremno za taj društveni iskorak:

  • Poznajete li obitelj i roditelje slavljenika dovoljno dobro?
  • Je li vaše dijete bilo već ranije u njihovoj kući ili u prostoru u kojem se rođendan održava?
  • Je li ta lokacija sigurna (mogu li djeca odlutati npr. na cestu, mogu li se ozlijediti, ima li nepoznatih ljudi koji će pored gledati i prolaziti i slično)?
  • Koliko je vaše dijete zrelo?
  • Kako se inače dijete prilagođava novim situacijama?
  • Je li djetetu ugodno biti ostavljeno samo na nekom mjestu?
  • Koliko se ugodno vi osjećate zbog činjenice da ostavljate dijete samo na proslavi?

Ponekad dijete neće imati nikakve poteškoće u socijalnoj interakciji s drugom djecom, ali će primjerice teže prihvaćati upute o ponašanju od osobe koja nije mama ili pak, primjerice, nije dovoljno zrelo da samo procijeni je li nešto opasno za njega ili nije.

Ponekad će se dogoditi da jedno dijete ostavite, ono starije, a mlađe jednostavno udaljite i odete s njime, jer ne želite da starije dijete provede rođendan pazeći na 3-godišnjeg brata ili seku. Drugim riječima, često sve ovisi o situaciji s braćom i utječe na donošenje odluke.

Pitanje ostavljanja djeteta samog na rođendanu je pitanje samostalnosti, odnosno osamostaljivanja. I ako se sada ne osjećate ugodno ostaviti dijete samo na proslavi, doći će dan kada ćete to morati. Odgoj djeteta je proces učenja kako ga pustiti da samo funkcionira u svijetu uz vaše savjete i vodstvo. Dijete mora proživjeti nove izazove i iskustva kako bi se naučila samostalnosti. Rođendani su idealni za vježbe osamostaljivanja jer su djeca tada okružena vršnjacima, smijehom i zabavom te neće ni tražiti od vas neku posebnu pažnju i brigu.

Kada dođe trenutak da odlučite, sjetite se da će svaka situacija biti jedinstvena. Jednom će se dogoditi da ćete dijete s punim povjerenjem ostaviti i dijete će naprosto uživati. Sljedeći put možda će biti razdražljivo i boležljivo, manje duštveno i bit ćete siguniji ako ostanete s mališanom. Važno je da postupite onako kako osjećate iznutra da je najbolje. Tu nema prave i krive odluke.

Uvijek provjerite ima li dovoljno odraslih koji će nadzirati djecu. Uzmite u obzir osjećaje svog djeteta, ali i svoje vlastite. Odluku donesite zajedno.

Nemojte se zamarati s time što će odlučiti i napraviti drugi roditelji i držite se svoje odluke i nemojte se bojati pustiti dijete da iskusi dva, tri sata neovisnosti i dobre zabave bez mame i tate.