Od dolaska djece na svijet, roditelji već imaju okvirnu viziju u kojem pravcu bi htjeli da njihova djeca napreduju i razvijaju se kroz život. U početku roditelji su oduševljeni svojom dječicom što god da radila, no oduševljenje ponekad splasne kad roditelji trebaju dijete upozoriti po nekoliko puta da nešto uradi ili ne uradi. Ako je dijete razigrano i trči i skače od kad otvori oči pa dok ponovno ne zaspi, roditeljima je jasno da im je dijete prepuno energije i da bi je bilo dobro iskoristiti na produktivniji način.

Brojni roditelji, upravo kako bi dijete oslobodili viška energije i usmjerili ga k njegovu ispravnom korištenju, upisuju mališane na neku od sportskih aktivnosti. Rezultati nakon treninga sportskih aktivnosti obično su pozitivni za dijete i za roditelje. Dijete se tako profilira i ostvaruje kroz aktivnost koja mu omogućuje ne samo trošenje prekomjerne energije na korisne ciljeve već mu omogućuje i druženje s vršnjacima slične energije i predispozicija. Također, ispravno rješavanje prekomjerne energije pomaže mališanima da se fokusiraju i na druge zadatke. A i roditelji osjete olakšanje kad im njihov mališan nakon zabavnog treninga umoran zaspi.

Donosimo popis nekoliko sportova koji će vaše dijete umoriti, ali i učiniti fokusiranim na ostale obaveze i zadatke.

Borilačke vještine – bilo koji stil borilačkih vještina fokusiran je na fitness i snagu tijela. Pojedini roditelji zaziru od ove vrste sporta za svoje mališane bojeći se da promiče nasilje, no upravo je suprotno. Instruktori borilačke vještine uglavnom opisuju kao stil samodiscipliniranja i samoobrane te poučavaju polaznike ispravnom korištenju tjelesne snage, poglavito kad je borba nužna u samoobrani. Borilački sportovi dijele se na udaračke (kickboxing, boks, karate, taekwondo) te hrvačke (judo, hrvanje..).

Nogomet – nogomet je dakako najpopularnija i najigranija sportska igra na svijetu. Osim što će se vaše dijete naučiti timskom radu i dobro se natrčati, svaki se roditelj nada da u njegovom djetetu čuči mali Messsi ili Ronaldo.

Gimnastika – ako kod djeteta uvidite gimnastičke sposobnosti, ako su gipki, uživaju u skakanju na trampolinu, kolutovima i sličnim rekvizitima, upišite ih na jednu od disciplina gimnastike: sportsku i ritmičku gimnastiku, aerobik, sportsku akrobatiku, trampolin ili opću gimnastiku. Gimnastika je sport koji uključuje serije pokreta koji zahtijevaju fizičku snagu, pokretljivost i osjećaj za tijelo u prostoru. Ne samo da će djeca razviti snažno i fleksibilno tijelo, već nakon bavljenja ovim sportom za vaše dijete više neće postojati ni jedan sport koji će im fizički biti pretežak za treniranje.

Plivanje – svi se sjećamo prvih plivačkih početaka i osjećaja koji su se javljali nakon zabavnog dana provedenog na bazenu ili moru – gladi i pospanosti. Ako djecu upišete na plivanje, ne samo da će razviti i naučiti jednu od životno važnih lekcija – plivanje, već će većinu energije potrošiti na treninzima. Dakako, plivanje utječe na ispravan razvoj tonusa mišića i ostavlja tijelo u odličnoj kondiciji.

Osim navedenih, ovisno o sklonostima dijete možete usmjeriti i na neki od timskih sportova poput košarke, rukometa, odbojke ili vaterpola, ali i na neki od zimskih pojedinačnih sportova.