Spremni ste za godišnji odmor, smještaj na moru je rezerviran, a vaš pačić još uvijek ne zna plivati. Iako su vam dostupne razne škole plivanja za djecu početnike, ne uskraćujte si dragocjeno vrijeme koje možete provesti s djetetom i pomoći mu da savlada jednu od najzahvalnijih vještina koje će mu u životu zatrebati.

Bilo da je riječ o bazenu ili moru, nekoliko je osnovnih pravila kojih se roditelji početnika plivača trebaju pridržavati kako bi proces tekao brže i bez drame.

Uključite igru u učenje

Prije četvrte godine djetetova života ne pokušavajte s metodama koje ne uključuju zračne naramenice ili druga pomagala za plivanje. Od četvrte godine pa na dalje, dijete je u stanju razumjeti koncept plivanja, održavanja na površini i kretanja u vodi.

Za početak je dobro da dijete samo uđe u vodu, a to će se vjerojatno dogoditi prilikom igre na plaži. Zamolite ga da vam donese vode u kantici i da iskopa rupu u plićaku. Važno je da se osjeća ugodno i zaigrano u blizini vode.

Zatim mu možete predložiti da zajedno pušete balončiće u vodi. Ta će mu igra biti jako zabavna, a pomoći će mu kontrolirati ulazak i izlazak morske ili bazenske vode u usta.
Objasnite mu da se ni morska ni bazenska voda ne smiju piti, a slučajno gutanje spriječit će puhanjem mjehurića baš kao i pri igri. Neka si uzme zrak, zagnjuri usta pod vodu i ispusti zrak. Jednom ručicom može držati nos začepljen u početku, a kasnije ga navodite da tehniku svlada bez držanja nosića.

Predložite mu da rukama uđe do dna u plićaku i da  prebire kamenčiće ili traži ribice. Neka postepeno ulazi u vodu tempom koji mu odgovara. Cijelo vrijeme vodite računa da je zaštićeno od sunca.

Maloj bi djeci naramenice mogle zasmetati pa u početku vi budite njegov oslonac. Udaljite se nekoliko koraka i dozovite ga da došeta do vas. Neka skakuće, pleše i osjeti da ima kontrolu nad situacijom.

Kad shvatite da se dijete osjeća dovoljno sigurno u vodi, predložite mu da ga uhvatite ispod prsa i pojasa dok ono samo pliva na mjestu. Prvo što treba savladati je rad nogama koji će mu se svidjeti jer izaziva prskanje. Na taj će se način početi privikavati na horizontalnu poziciju u kojoj će kasnije plivati.

Zračne naramenice i druga pomagala uvijek imajte pri ruci

Većina će djece neko vrijeme tražiti zračne naramenice ili kolut za plivanje. Kad savladaju rad rukama i nogama, pomagala će ih održavati na površini dok se ne usude pokušati sami.

Uvijek vodite računa da je pomagalo koje dijete koristi na neki način pričvršćeno za njega odnosno da mu ne može iskliznuti.

Primjetit ćete kako su djeca sklona plivati kao psić i to je sasvim u redu. Za početak ga ne pokušavajte uvjeriti kako je to neispravan stil plivanja jer njemu je lakši. Važno je da se uspijeva održati na površini i samostalno „plivati“.

Cijelo vrijeme njegova privikavanja na plivanje, budite u blizini. Neka ostane što je više moguće bliže obali jer bi ga nenadani odlazak u dubinu mogao jako prestrašiti.

Uvijek je dobro da sa sobom imate veću igračku na napuhavanje s kojom dijete može biti sigurnije pri odlasku u dubinu.

S vremenom će se osjećati slobodnije pa će, primjetivši na drugoj djeci, poželjeti da mu skinete jednu zračnu naramenicu i pokušat će se održati na vodi samo s jednom. Pohvalite ga za trud i potaknite da polagano, u vašoj blizini, iskuša skinuti i drugu.
U takvoj je situaciji dobro djetetu ponuditi masku i disaljku. Osim što će mu pomoći da zadrži dah, dijete će se se prvi put susresti s podvodnim svijetom koji će ga zainteresirati i zadržati ga u vodi. I dalje se trudite ostati u plićem dijelu.

Budite spremni na to da svatko individualno reagira na more ili drugu vodenu površinu i da trebate imati strpljenja ukoliko ove sezone ipak neće zaplivati samostalno. Događa se često da dijete propliva i do slijedećeg ljetovanja zaboravi neke od vještina ili se prepadne pa proces morate ponavljati.

Na plaži ili bazenu uvijek imajte dovoljno igračaka za vodu, posebno onih na napuhivanje koje će mu pomoći da se oslobodi, a nije loše za sobom povesti i djetetovu omiljenu igračku pa makar i plišanu. Neka preuzme ulogu učitelja plivanja i svojoj igrački objasni sve korake koje ste vi objasnili njemu. Na taj će ih način nekoliko puta morati ponoviti i usavršiti.