Svako dijete, pogotovo ono koje je još malo, na svoj jedinstveni način doživljava promjene u svojoj okolini, pa tako i kad je u pitanju dolazak novog člana obitelji. Dok neka djeca sa užitkom očekuju prinovu, neka druga teško prihvaćaju i shvaćaju promjene koje očekuju cijelu obitelj. Stoga ponekad svoju frustraciju mogu ispoljavati i kraćom ili dužom regresijom u razvoju. Dijete može ponovno tepati ili mokriti u krevet, tražiti dudu ili bočicu, sisati palac. Druga se djeca pak, počinju povlačiti u sebe, gube zanimanje za igru, pokazuju agresiju za novorođenče, sklona su ispadima bijesa i sl. Svako je dijete različito i kao takvo treba ga prihvatiti. Negativne reakcije su uglavnom prolazna karaktera i u većini slučajeva povlače se do osmog mjeseca starosti dojenčeta. Kako bi izbjegli nezgodne reakcije i iskustva, evo nekoliko savjeta kako starijem djetetu možete pomoći da lakše prihvati novog člana obitelji:

[PROČITAJTE I OVO: Kako djetetu obznaniti da u obitelj stiže nova beba?]

1. Neka se sprijatelje prije porođaja

Upoznajte stariju djecu s prinovom prije negoli se rodi. Možete sinu i/ili kćeri reći sljedeće: “Stavi ruku na moj trbuh pa ćeš osjetiti kako se braco/seka rita.” Dijete će tako početi doživljavati stvarnu osobu u vašem trbuhu. Razgovarajte sa svojim nerođenim djetetom i uključite starije dijete u razgovor. Povedite dijete na liječničke kontrole prije porođaja i omogućite mu da čuje otkucaje srca. Pritom mu možete reći: “Čuješ li mu srce? Uskoro će razgovarati s tobom.” S djetetom do recimo dvije i pol godine nemojte razgovarati o prinovi do zadnjeg tromjesečja ili dok samo ne počne primjećivati promjene na vama.

2. Slike

Pokazujte djetetu slike na kojima se vidi razvoj bebice u trbuhu. Ne govorite djetetu da djeca rastu u maminoj “buši” već u maminoj maternici.  Na dolazak bebice možete ga pripremiti i s pomoću slikovnica ili crtića u kojima glavni likovi postaju starija braća ili sestre.

3. Pripremite dijete na ostanak u bolnici

Vaše, primjerice dvogodišnje dijete vjerojatno više zanima što će biti s njime dok vas ne bude nego što će se događati u bolnici. Objasnite mu odvojenost, ne kao gubitak, nego kao “nešto posebno.” Možete mu reći: “Dolazi nam baka, peći će kolače i donijet će ti nešto lijepo.” Preporuča se da dijete ostane doma s nekim koga poznaje i voli.

4. Ostanite u vezi

Tijekom boravka u bolnici, svaku priliku iskoristite da telefonski razgovarate s djetetom i dopustite mu posjete.

5. Igrajte se “starijeg brata ili starije sestre”

Djetetova je prva spoznaja kako će novorođenče utjecati na njegov život. Što prije shvati da to što će morati “dijeliti” mamu s drugim djetetom i nije tako loše, ljepše će prihvatiti prinovu.  Možete mu predložiti igru “Mamin i tatin pomoćnik”. Vježbajte mijenjanje pelena, odijevanje, maženje i kupanje novorođenčeta. Uloga pomoćnika prerasta u ulogu učitelja: “Pokaži braci ili seki kako da primi zvečku.”

6. Učinite da se i vaše dijete osjeća važnim

Umjesto da se djeca na neki način osjećaju “odbačenima” jer svi mamu i bebu obasipaju darovima, pobrinite se da se i oni “okoriste.” Ako npr. vaši prijatelji koji dođu u posjet ne donesu poklončić za starije dijete, imajte ih vi nekoliko u pričuvi, za svaki slučaj. Pobrinite se da starijoj djeci date do znanja kako su vam i dalje važna, premda dosta vremena posvećujete njihovom mlađem bracu ili seki.

8. Neka dijete donosi odluke

Neka i dijete sudjeluje u donošenju nekih odluka, primjerice izbora boje kolica, odjeće ili kupnje igračaka za bebu.

7. Dajte djetetu “više tate”

Tijekom prvih tjedana, kada je prirodno da ste preokupirani s novorođenčetom, tata može uskočiti tako da npr. osmišlja posebne aktivnosti sa starijom djecom. Ako dijete slučajno osjeti da je izgubilo dio majke, ovako će dobiti “više tate.”

8. Dvostruko iskoristite vrijeme

Nosite li dijete u prsnoj nosiljci, imate dvije slobodne ruke da zabavite starije dijete dok pazite na novorođenče. Nošenje novorođenčeta može pomoći i da se starija djeca priviknu na prinovu u obitelji. Ako vašoj starijoj djeci smeta da je novorođenče uvijek u maminim rukama, koristite se nosiljkom kada god je moguće, a njih potaknite da naprave vlastite nosiljke u kojima će nositi npr. lutkice. Kada dojite i prematate djetešce, opisujte što radite i recite starijem djetetu kako ste to isto radili s njim kad je bio mali. Najbolje je ne uvjeravati starije dijete kako je ono sada veliki dečko ili velika cura i misliti kako ćete mu zadirkivanjem pomoći da “odraste.”