Iako se dob od pet godina najčešće navodi kao vrijeme kad bi djeca trebala početi učiti brojke, stručnjaci ističu kako je to individualno. Kod neke djece interes za brojevima javlja se vrlo rano, a kod neke kasnije pa je je stoga najpametnije pratiti svoje dijete. Kad je u pitanju učenje, roditelji bi trebali osluškivati želje i potrebe djece. Osim toga, od iznimne je važnosti da se djeci osmisle uvjeti za učenje, zanimljiva i poticajna okolina. Već i ptice na grani znaju da djeca najbolje upijaju kroz igru i druženja pa smo za vas pripremili neke od ideja za igranje koje smo pronašli u knjizi “Kad djeca pišu, broje, računaju…”, a koje će predškolskoj djeci omogućiti učenje brojeva, bez prisile, na zabavan i poticajan način. Jedan, dva, tri – naučimo brojati.

Kuglana s puno boja

Materijal za izradu:

 • plastične boce od mlijeka
 • papir u boji
 • veliki papir za plakat
 • lopta

Plastične kutije od mlijeka presvucite šarenim kolažnim papirom kako bi postale šareni čunjevi za kuglanu. Označite samoljepljivom trakom “pistu” po kojoj će djeca kotrljati loptu pokušavajući srušiti postavljene čunjeve. Složite plakat s džepićima u čijem se gornjem redu nalaze ponuđene raznobojne kartonske kartice u istim bojama kao čunjevi. U početni, lijevi stupac plakata dijete umeće karticu sa svojim imenom i koristeći se raznobojnim karticama nakon svakog bacanja bilježi postignuti rezultat. Koliko čunjeva određene boje uspije bacanjem lopte srušiti toliko kartica jednakih boja kao čunjevi umeće u svoj red na plakatu.

Koliko ih treba?

Materijal za izradu:

 • plastične čašice od namaza
 • plastične ili drvene perlice ili neki drugi sitni predmeti

Skupite 10 plastičnih čašica od namaza i na dno svake napišite neki broj, npr. do 10. Prikupite sitne predmete i odložite ih u čašice. Neka dijete u svaku čašicu stavi onoliko predmeta koliko treba s obzirom na zadani broj.

Cvijet do cvijeta

Materijal za izradu:

 • kartonska podloga
 • papiri u boji
 • cvjetići ili zastavice na čačkalicama

Kartonsku podlogu formirajte u obliku kruga i na nju napišite brojeve različitih boja. Iznad njih na kartonu probušite onoliko rupica koliki je broj. Dijete treba cvjetiće određenih boja staviti u rupice na kartonskoj podlozi tako da ih kod broja 3 bude tri, kod 4 četiri itd. Umjesto cvjetića možete upotrijebiti čačkalice sa zastavicama, pribadače i sl.

Igra zbrajanja

Materijal za izradu:

 • karton
 • papir i olovka

Izradite kartonske pločice i na svaku od njih zalijepite jedan od sljedećih zadataka: skup od nekoliko točkica ili neki broj (2, 4, 7 i sl.). Isto tako, na manje papire napišite nešto od sljedećeg: neki broj do 10 ili ime broja (ispisano riječima, npr. DVA ili PET). Dijete treba zadatak sa svake pločice riješiti tako da joj pridruži nešto što odgovora, npr. ako ima pet točkica, može odabrati broj 5 ili riječ PET i pridružiti je zadatku na kartici.

Edukativni posteri

Učiti djecu brojeve možete i pomoću edukativnih postera koji mogu krasiti bilo koji kutak vašeg obiteljskog doma. Primjerak jednog takvog na svojoj web stranici nudi i izdavačka kuća Evenio. Njihov poster “Brojevi” pruža djeci vizualni prikaz simbola koje trebaju naučiti prije polaska u predškolski vrtić, svaki je popraćen iustracijom koja je podsjednik i asocijacija na određeni broj. Ilustracije omogućuju djeci i vježbanje naučenog, jer uz svaki broj nalazi se upravo taj broj životinjica.