Kanadsko društvo pedijatara preporučuje roditeljima da osim mrkve, jabuke i banane, u prehranu beba starijih od šest mjeseci koje su počele jesti polukrutu ili krutu hranu, uvedu i kašice od kralja voća – manga.

Ne zato što je riječ o egzotičnom, pomodnom voću, nego zato što je mango bogat vitaminima, mineralima i ugljikohidratima, a sve je to potrebno za bebin psihofizički razvoj. Mango je odličan za razvoj vida i zdravlje očiju, lako je probavljiv, sprečava infekcije, potiče razvoj mozga i još mnogo, mnogo toga.

Prije nego što svojoj bebici pripremite kašicu od manga, vodite računa da je starija od šest mjeseci i da je hranite samo pireom bez vlakana i kože. Ne hranite je nezrelom voćkom, savjetujte se s liječnikom i napravite mali test kako biste isključili moguću alergiju na mango.

 

Dobrobiti manga za bebe starije od šest mjeseci:

 
Odličan za vid

Kako beba raste i razvija se fizički, tako se polagano razvija i njezin vid, koji još nije na razini razvoja kao u odraslih ljudi. Za valjan i brz razvoj vida i zdravlje očiju beba treba dovoljno A vitamina. Mango je odličan izbor jer 100 g svježeg voća sadrži 25% preporučene dnevne količine vitamina A.
 

Lako probavljiv

Mango je bogat dijetalnim vlaknima i preporučuje se u slučaju usporene probave. Kašica od manga lako je probavljiva, posebno za bebe. Mango sadrži enzime i biokemikalije kao što su esteri, terpeni i aldehidi koji smiruju želudac i potiču probavu.
 

Bori se protiv infekcija

Kralj voća bogat je vitaminom C koji pomaže u borbi protiv infekcija. Odličan je protiv tipičnih zimskih infekcija kao što su obična prehlada, hunjavica, upala sinusa. Znanstveno je dokazanao da više doze vitamina C dovode do povećanja razine interferona u krvi, čime se stanice štite od napada virusa.
 

Jača imunitet

Budući da dojenčad i djeca imaju slab imunološki sustav, svaka namirnica koja jača imunitet više je nego dobrodošla. Mango sadrži velike količine karotena i beta karotena koje će popraviti i ojačati bebin imunitet u delikatnim razvojnim mjesecima.

 

Potiče razvoj mozga

Konzumacija manga poboljšat će bebine moždane funkcije. Ova egzotična voćka bogata je vitaminom B6, važnim za razvoj, ali i očuvanje mentalne funkcije. Osim vitamina B6, mango sadrži i veće količine glutaminske kiseline koja poboljšava pamćenje i koncentraciju.
 

Izvor: Parentinghealthybabies.com