Svijet je lopta šarena i činjenica da vidimo boje, čini ga ljepšim i zanimljivijim. Boje utječu na naše emocije, postupke i izazivaju reakcije. Isto vrijedi i za bebe. Stoga nije čudo da većina roditelja razmišlja kojim će bojama urediti bebinu sobu ili kutak, još i prije no što ona dođe na svijet. Međutim, teško je pogoditi koja bi se boja vašoj bebi mogla najviše sviđati.

Bebe mogu vidjeti boje od prvog dana. Čak i ako ne vide potpuno jasno i bistro, nijanse boje odmah će zamijetiti. Dok se vid u potpunosti ne razvije, najbolje će primjećivati jake kontraste boja iz okoline. Istraživanja su pokazala da bebe stare svega 4 mjeseca već pokazuju preferenciju prema nekoj određenoj boji, a s 18 mjeseci mogu prepoznati i pokazivati različite boje. U toj dobi počinju također primjećivati sličnosti i razlike u oblicima, veličinama i teksturama.

Sklonost nekoj boji dijete će razviti na temelju karakternih osobina i stadija razvoja. No roditelji moraju znati da određene boje mogu na dijete djelovati stimulativno, iritirati, umiriti, uzbuditi, potaknuti na aktivnost i slično. Baš kao što utječu na raspoloženje odraslih, boje utječu i na raspoloženje djece.

Jeste li znali?

Djeca dobro reagiraju na svijetle i jarke boje jer one reflektiraju živahnost dječje prirode.
Mekane, nježne i pastelne boje dobar su odabir za zidove i namještaj u sobi u kojoj će beba spavati.
Previše žute boje može izazvati emocije ljutnje, nemira i frustracije, jer ta boja zna biti prestimulativna za bebe.
Djeca koja pokazuju probleme u ponašanju i često imaju tantrume, mogu se umiriti u okolini u kojoj dominira plava boja.
Dječaci u prosjeku vole sve boje, osim ružičaste i ljubičaste.
Djevojčice su prilagodljive i osjećat će se dobro uz bilo koju boju, tako dugo dok crvena ili plava nisu dominantne.
Djeca se fokusiraju i koncentriraju najlakše uz crvenu boju.
Plava boja umiruje djecu i pomaže kod oporavka od bolesti.

Kako boje utječu na bebe?

Ako uređujete ili preuređujete sobu za svoju bebu, imajte na umu ove jednostavne istine o tome kako boje djeluju na našu psihu i emocije. Možda vam ovaj mali vodič kroz značenje boja pomogne u izboru boje za zidove, namještaj, kolica i druge potrepštine koje će okruživati vaše malo zlato.

CRVENA boja uvijek privlači pažnju. Ona može energizirati naše tijelo i uzbuditi naš um. To je žarka, topla boja koja pobuđuje emocije strasti, snage i želje. Previše je “aktivna” i snažna za zidove u bebinoj sobi, ali detalji u ovoj boji (igračke, jastučići) stimulirat će vašu bebu dok je budna i uči o svojoj okolini.

PLAVA boja asocira na nebo i vodu, odnosno na nešto što je umirujuće, mirno, čisto i osvježavajuće. To je boja harmonije, jedinstva i osjećaja sigurnosti. Plava potiče opuštanje i dobro će djelovati na bebe koje se jako znoje i uzbuđuju te su nemirne i teško se umiruju.

ŽUTA boja predstavlja mladost, živost, zabavu, sunce i druge razigrane pojmove. Ova boja stimulira, potiče na akciju i dobro djeluje na oslobađanje od straha. Žuta boja baca svjetlo na nas same i pomaže nam razbuditi se i razbistriti. Žuta nije dobar izbor za dječju sobu jer može prestimulirati i izazvati nemir kod beba i djece.

NARANČASTA boja mješavina je crvene i žute i boja je koja simbolizira zadovoljstvo i sreću. Roditelji ju vrlo često biraju jer funkcionira i za djevojčice i za dječake. Narančasta potiče samopouzdanje, otvorenost i samostalnost. Tamnije nijanse dat će atmosferu udobnosti, a svjetlije dašak modernosti i živosti.

BIJELA boja simbolizira čistoću, jasnoću, nevinost, ali i novi početak ili ponovno rođenje. Bijela je savršeni izbor za bilo koju prostoriju i povezuje se s dobrim ili u najmanju ruku neutralnim osjećajima. No možda nije najbolji izbor za dječju sobu zbog teškog održavanja bijelih površina uz malenog kreativca.

ZELENA boja simbolizira prirodu, spokojnu i umirujuću okolinu koja nas opušta, iscjeljuje i ugodna je našem oku. Znanstvenici su otkrili da zelena boja dobro djeluje na pažnju, koncentraciju i razumijevanje kod djece školske dobi. Zelena je dobar izbor i za bebinu sobu, posebno kada se bebicu želi umiriti i uspavati.

RUŽIČASTA također daje umirujući osjećaj i najčešće je prvi izbor roditelja kod uređenja sobe za djevojčicu. One se u ružičastom okruženju osjećaju lijepo, ugodno i posebno. Ružičasta boja je također i boja ljubavi, prema sebi i prema drugima. Kod djece ona potiče kreativnost i unutarnju snagu.

LJUBIČASTA boja oduvijek je bila povezana s duhovnošću. Ona potiče individualnu unutarnju snagu i potiče osviještenost i spoznaju. Ova boja također djeluje umirujuće i simbolizira umjetnost i jedinstvenost. Ljubičasta je dobra boja za bebinu sobu, ali ovisno o nijansi. Preporuka je pastelna varijanta ljubičaste, blaga i nježna te prozračna.

SIVA je konzervativna boja koja ne izaziva jake emocije. Neki je smatraju tmurnom i preozbiljnom za dječju sobu, ali siva se izvrsno može kombinirati s narančastom, ljubičastom i ružičastom, odnosno s jarkim bojama koje savršeno neutralizira. Simbolika sive boje je bezvremenost, sigurnost, pouzdanost.