Većina mama zna da je nakon hranjenja bebe bočicom važno da se dijete podrigne, dok se dojene bebe ne trebaju podrignuti tako često ili se čak, uopće, ne trebaju.

Pedijatrica Cheryl Wu smatra da dojena djeca nemaju tendenciju progutati mjehuriće zraka, za razliku od djece koja jedu na bočicu. To znači da malo zraka zarobljeno u bebinom želucu može uzrokovati bol, koja se može osloboditi onog trena kad se dijete podrigne i zrak izađe. To isto tako ne znači da dojena djeca ne mogu progutati mjehurić zraka ili da ne postoji vrijeme kad je podrigivanje kod beba poželjno.

Dojene bebe koje ometete tijekom dojenja, te se one trgnu, preplaše i progutaju mjehurić zraka, najvjerojatnije će trebati podrignuti kako bi zrak izašao iz trbuščića. Dobra vijest za nove mame je ta da će vam vaše dijete, na neki način, samo pokazati da treba podrignuti.

Ako je dijete nakon dojenja pretjerano nemirno, shvatite to kao znak. Jedan od pokazatelja, da beba treba podrignuti, je ako se beba savija, meškolji, radi grimase ili općenito djeluje vrlo nemirno nakon hranjenja. Ponekad čak beba može djelovati kao da je gladna, ali dobija jesti. U tom trenutku, pokušajte podignuti bebu da se lakše podrigne. Ako bebino lice postane smireno ili ona zaspi nakon toga, znat ćete što je bio razlog grimasama i nemiru.

Neke majke zagovaraju obavezno podrigivanje i dižu djecu kako bi se podrignula svaki puta prije nego prebace dijete na drugu dojku. U najmanju ruku, podrigivanje će spriječiti da se beba osjeća naduto, a pauza i promjena položaja usporit će bebin ritam gutanja mlijeka i smanjiti količinu progutanih mjehurića zraka.

Iako je podrigivanje kod dojene djece potrebno rijetko, u slučaju da povremeno svom dojenom djetetu dajete bočicu, prilagodite svoj pristup situaciji. Tijekom hranjenja djeteta bočicom, neka vam podrigivanje djeteta bude prioritet te učinite pauze od hranjenja svakih nekoliko minuta kako bi se oslobodila djelomična količina progutalih mjehurića zraka.