Ljeto je omiljeno godišnje doba dvaju insekata koji svim roditeljima, a posebice onima s malim bebama tjeraju strah u kosti. Oni se zovu pčela i osa i nisu toliko opasni kako se na prvu čine. Pčela svoj dom tj. košnicu rijetko napušta pa je u većini slučajeva osa ta koja bocka te zadaje muke roditeljima i djeci. Ose najviše vole napadati ruke i noge jer najčešće “grizu” u samoobrani.

Reakcija malih beba na ubode ovih insekata može biti intenzivnija stoga nije čudno ako se na koži pojavi crvenilo, otok i svrbež jer je to sasvim normalno. Neke bebice mogu imati i značajnije otekline i crvenila. Veliku pozornost roditelj bi trebao obratiti na ubode koji su se dogodili oko područja bebine glave (blizu ili u ustima, blizu oka ili na području uha). Na tim mjestima postoji veća sklonost izraženijoj reakciji, a crvenilo i oteknuće može biti veće i značajnije.

Kako reagirati?

Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žalac. Iz žalca se postepeno oslobađa otrov koji uzrokuje određene simptome stoga žalac treba što prije izvaditi. Najčešće se vadi pincetom, premda se u nekim situacijama može i noktom. Ne pokušavajte ga iščupati vertikalno jer se tako može dodatno ubrizgati otrov. Mjesto uboda obavezno dezinficirajte nekom antiseptičkom otopinom. Nakon dezinfekcije, slijedi stavljanje hladnog obloga na mjesto uboda. Također, postoje razne masti i kremice koje “hlade” kožu te sirupi i kapi koji ublažavaju simptome.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Pomoć stručnjaka obavezno potražite ako dijete neprestano plače (po nekoliko sati) te ako procijenite da bi razlog plača mogao biti upravo zbog uboda insekta. Liječnička pomoć potrebna je i ako se oteklina ili svrbež pogorša nakon 24 sata. Kod nekih bebica ubod insekata može izazvati i tešku alergijsku reakciju – anafilaksiju. Simptomi anafilaksije uključuju osip, svrab, grčeve u trbuhu, kašalj, otežano disanje, otežano gutanje, gušenje, pa čak i nesvjesticu. U takvim slučajevima hitno treba potražiti liječničku pomoć.

Praktični savjeti

Tijekom boravka na otvorenom u blizini djeteta  izbjegavajte jake parfeme, posebno one cvjetne, jer oni privlače insekte.

Dijete pravilno odjenite za boravak u prirodi te mu pokrijte određene dijelove tijela.

Na kolica postavite mrežicu za zaštitu od insekata.

 → Izbjegavajte otvaranje slatkih namirnica u blizini djeteta.

Kad vidite insekta u blizini djeteta, ne paničarite. Ne mašite rukama i ne tjerajte ga jer ćete ga tako samo uznemiriti. Dovoljno je samo mirno udaljiti se s djetetom.

U slučaju preosjetljivosti djeteta na ubod insekata savjetujte se s nadležnim liječnikom radi pravodobne terapije.

Lijekovi iz kućne radinosti! Kako pomoću prirodnih metoda tretirati ubode insekata kod djece?