Roditelji  su “učitelji igranja” svome djetetu pa je stoga iznimno važno pažljivo birati prve djetetove igračke. Za početak, treba se držati bebinih osnovnih sposobnosti i potreba. Prave igračke ponuđene u pravo vrijeme sigurno mogu pomoći djetetu u upoznavanju sebe i istraživanju novog svijeta koji ga okružuje. U prvih je šest mjeseci beba zaokupljena svojim rukama i nogama. Počinje razlikovati nešto što je blizu od nečega što je daleko. Hvata male predmete, rub dekice i sve što joj privlači pozornost. Beba sada rabi obje ruke i želi sve staviti u usta. Voli igračke koje proizvode zvukove i koje se pomiču. Kad se sve skupa zbroji, ovo bi mogle biti najbolje igračke koje možete kupiti bebi do šest mjeseci.

Mekane kocke

Kocke predstavljaju rano susretanje djeteta s oblicima. Omogućavaju shvaćanje  percepcije dubine i oštre vid te uče o veličini i smjeru: gore, dolje, velikom, malenom. U početku će dijete kocke samo držati i gurati uokolo. Kasnije će ih pokušati slagati, a naposljetku i složiti. Redovito perite kocke ako ih dijete voli stavljati u usta.

Prostirke za igranje

Danas je na tržištu dostupan veliki broj prostiraka za igru koje mogu poslužiti prije nego što dijete počne sjediti. Ovakve igračke i aktivnosti postaju zabavnije kada dijete uđe u četvrti mjesec života. Prostirka za igru sastoji se od sigurno učvršćene šipke s koje vise zanimljivi predmeti koje ono može dotaknuti. Dok beba leži na leđima, obješene će je igračke zabavljati. U prvim mjesecima prostirka za igru nije potrebna.

Karike za povezivanje

To su oblikovani komadi plastike koji se lako spajaju u šareni lanac. Mogu se raširiti preko gornjih rubova kolijevke kada je beba mala ili se može njima igrati sastavljajući kratke dijelove. Dijete ih može upotrijebiti za grickanje kada izbijaju zubi. Karike poboljšavaju koordinaciju oko-ruka i pružaju izazov djetetovu znatiželjnu umu. Najkorisnije su u razdoblju od četvrtog do šestog mjeseca.

Zrcala

Nelomljivo zrcalo je odlična igračka koja će djetetu pomoći da postane svjesno svojih očiju, usta, kose, prstiju i ostalih dijelova tijela. Zrcala moraju imati potpuno zaštićene rubove. Najbolje ih je staviti u unutrašnju stranu kolijevke da beba bude sretna dok promatra svoga “prijatelja” u ogledalu i brblja s njime. Redovito brišite zrcala kako bi dijete moglo uživati u pogledu.

Mekane lopte

Bebe obožavaju posezati za predmetima i hvatati ih. Pazite da je lopta lagana kako bi je beba mogla lako podignuti te da je ne ozlijedi ako se udari njome pokušavajući je baciti. Mekana je lopta dobra za razvijanje koordinacije malih mišića i hvatanje, a sve su napravljene tako da stanu u djetetovu ruku. Postoje lopte različitih velična, boja i materijala. One su svakako dobra investicija jer dugo traju i pružaju sate i sate zabave.

Igračke-grickalice

Kada vašem djetetu počnu izbijati zubi, morat će “vježbati” desni. To će najbolje raditi čvrstim i privlačnim prstenom za grickanje. Pripazite da ih dijete može lako držati.

Kako je beba u ovom razdoblju aktivnija, važno je cijelo vrijeme promatrati što radi, drži u rukama ili žvače. Ako joj neki predmet može naškoditi na bilo koji način, odmah ga uklonite.

(Izvor: Stevanne Auerbach, Kako povećati IQ svoga djeteta kroz igru)

Kako odabrati najbolje igračke za dijete?