Mnoge studije bave se utjecajem formula i dojenja na razvoj beba, a najnovija se pozabavila formulama za dojenčad baziranim na soji. Rezultati su pokazali da bebe koje se hrane formulom baziranom na proteinima soje, jednako dobro napreduju u razvoju kao i bebe koje se hrane formulama baziranim na mlijeku. Ipak, bebe hranjene majčinim mlijekom i dalje imaju prednost pred obje prethodno spomenute grupe kad je kognitivni razvoj u pitanju.

“Iako osjećamo da postoje važne prednosti dojenja, majke koje to ne mogu, ne bi se trebale osjećati krivima ili zabrinutima da će njihova djeca imati negativne posljedice u rastu i razvoju”, kazao je autor istraživanja Thomas Badger, direktor Dječjeg centra za nutricionizam iz Arkansasa.

U svojoj studiji koja je objavljena u stručnom časopisu Pediatrics, pratio je 400 beba u intervalima od tri mjeseca u njihovoj prvoj godini života. Napredak u razvoju beba njegov je tim pratio pomoću tzv. skale za razvoj i ekspresivnu komunikaciju novorođenčadi. Skalu su prilagodili nekim individualnim faktorima kao što je dob majke, IQ mame i njezin socioekonomski status.

Bebe su bile podijeljene u tri grupe i apsolutno sve su, bez obzira na vrstu hrane koju su uzimale u prvih godinu dana, ušle unutar skale normalnog razvoja mozga. Ipak, bebe koje su bile dojene pokazale su malo bolje rezultate u mentalnom razvoju, odnosno bolje su kombinirale misaone funkcije s fizičkim pokretima.

“Dojene bebe pokazale su bolje rezultate na nekim, ne svim, standardnim bihevioralnim testovima, od beba koje su hranjene formulama, no razlike su vrlo male”, kazao je dr. Badger.

Zašto je to tako, ova studija nije objasnila.

“Ne znamo da li je to zato što majčino mlijeko ima neke sastojke koje formule nemaju ili je to zato što u majke koje doje u prosjeku imaju viši IQ, a djeca im odrastaju u boljim socioekonomskim uvjetima”, pokušao je objasniti dr. Badger.

Mogući uzrok može biti i činjenica da kad dojite, postoji psihološki odgovor koji uključuje izlučivanje oksitocina koji, pak, potiče pro-socijalno ponašanje i jača vezu između mame i bebe. Sve skupa možda utječe na bolji kognitivni razvoj dojenih beba.

Formula bazirana na soji

Sve veći broj roditelja za svoje bebe bira formulu baziranu na sojinu proteinu. Primjerice, Američka akademija pedijatara procjenjuje da formule bazirane na soji danas zauzimaju četvrtinu tržišta, a da će potražnja s vremenom biti sve veća zbog sve većeg broja alergijskih reakcija na laktozu iz mlijeka kod beba.

Formule bazirane na soji trebale bi se lakše probaviti, iako još za to ne postoje konkretni znanstveni dokazi. Ono što je definitivno istina jest da bebe koje ne podnose laktozu ili teže probavljaju formule bazirane na mlijeku, jako lijepo reagiraju na formule bazirane na soji. Ostala je samo zabrinutost roditelja da formula bazirana na soji neće bebicama pružati dovoljno dobru osnovu za zdrav razvoj.

No, mnoge studije pozitivno su ocijenile formule bazirane na mlijeku te pokazale da se rast beba odvija normalno. Ova studija prva je koja otkriva kakav utjecaj ima sojina formula na ponašanje beba, tj. na njihov kognitivni razvoj.

I ova je studija pokazala da bebe hranjene sojinom formulom ni po čemu ne zaostaju za bebama hranjenim mliječnim formulama.

“Ljudi mogu biti sigurni da ne postoje veći nedostaci u odnosu na druge formule. Ipak, najbolje je dojiti”, potvrdio je i dr. Michael Katz, potpredsjednik istraživačkog odjela i globalnih programa u organizaciji March of Dimes.