Rođenje bebe u svakom roditelju, bez obzira u kojem kutku planete živio budi isti osjećaj – neopisivu sreću koja se vrlo teško može opisati riječima. Za razliku od emocija, običaji koji slijede nakon rođenja djeteta bitno se razlikuju u pojedinim zemljama. Upoznajte se s nekima od njih i uživajte u bogatstvu multikulturalnosti.

Iran

Ovo je zemlja koja je idealna za žene željne poštenog odmora nakon poroda. Prvih deset dana nakon rođenja djeteta, Iranke se samo odmaraju u krevetu. Ništa ne moraju raditi, a cijelu brigu oko djeteta i kućanstva preuzimaju njihove majke. Baka postaje “glava kuće” zadužena i za posebnu prehranu rodilje. Novopečena mama hrani se posebnim jelom Kachi koje se spravlja od brašna, maslaca, šećera, šafrana i drugih začina.

Nigerija

Nekolicina istraživanja pokazala je da djeca koju čuvaju bake i djedovi izrastaju u pametnije i ljubaznije adolescente. Čini se da su te tvrdnje ozbiljno shvatili i u dalekoj Nigeriji jer veliku ulogu u životu novorođenog djeteta imaju upravo bake i djedovi. Mame ne mora hvatiti panika od prvog kupanja djeteta jer tu čast preuzimaju bake i djedovi.

Jordan

Mame koje vole jesti sladoled, u Jordanu ne bi dugo izdržale. Nakon poroda, jordanska žena dugo ne smije jesti sladoled. Ženama se preporuča izbjegavanje hladnih napitaka i ledenih poslastica jer prema tradicionalnom vjerovanju, hladnoća koja dopire do kostiju može prouzrokovati različite bolesti. Vjerujemo da u velikom luku izbjegavaju rađanje u ljetnim mjesecima, pogotovo zato što znamo da tamo vlada pustinjska i suptropska klima.

Bugarska

Bugari imaju jedan vrlo “specifičan” način očuvanja tradicije. Djeci se ne govore koliko su lijepa i slatka jer Bugari smatraju da se dijete ne bi trebalo “častiti” lijepim riječima kako ga se ne bi ureklo.

Kina

Zemlja za poželjeti za sve mame koje imaju “traume” od odvikanja od pelena. Kineski roditelji pravi su pioniri u odvikavanju malih beba od pelena. Već nakon nekoliko tjedana, bebama se skidaju pelene. Obično majke drže bebe koje su u položaju čučnja dok ih “uče” obavljati nuždu bez pelene. One očito ne moraju posezati za raznoraznim metodama odvikavanja od pelena.

Trinidad i Tobago

Dok se u Hrvatskoj prilikom prvog obilaska bebe novac stavlja ispod jastuka, u ovoj otočnoj zemlji u Karibima novac se daje u bebine ruke. Također, mnogi roditelji ne dozvoljavaju obitelji i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer se “beba može razboljeti od večernje rose”.

Dok je naroda, bit će i običaja!