Mozak očeva koji se u jednakoj mjeri brinu za bebu u prvim mjesecima života, prolazi kroz zanimljive promjene te oni postaju bolji „multitaskeri“, empatičniji su ali i zaboravljiviji, pokazuje najnovija znanstvena studija. Drugim riječima, postaju sličniji majkama.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Yale proveo je istraživanje na skupini od 16 muškaraca u različitim razdobljima života njihova djeteta. Rezultati pokazuju da roditeljstvo može uvelike promijeniti kemijsku sliku mozgova novopečenih očeva.

Gledajući neurološke promjene koje donosi očinstvo, studija dokazuje da se muškarci koji su uključeni u podizanje djeteta brže adaptiraju i postaju podobni za roditeljstvo baš poput majki.

Širenje sive tvari u mozgu i veći prefrontalni korteks samo su neke od promjena koje se manifestiraju kao povećana emocionalna reakcija, bolja mogućnost multitaskinga, ali i lošija memorija.

“Rana interakcija i emocionalna veza između oca i bebe postaje temelj njihove privrženosti, koja ima dugoročni utjecaj na kognitivne funkcije i socijalne veze potomka“, zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu „Social Neuroscience“.

Ova otkrića s vremenom bi mogla pomoći u identificiranju specifičnih moždanih regija važnih za ranu povezanost oca i bebe.

“Poznato je da mozak novopečene majke stvara velik broj novih veza nakon porođaja“, kaže za Sunday Times znanstvenica Ruth Feldman, profesorica psihologije na Sveučilištu Bar-Ilan u Tel Avivu.

Fieldman ističe da je najnovije istraživanje važno jer potvrđuje promjene očeva mozga i porast emocionalne osjetljivosti na doživljaje vezane uz podizanje bebe. Dakako, onih očeva koji su aktivno uključeni u brigu oko mališana.

 

SEDAM GLAVNIH MOŽDANIH PROMJENA KOJE DONOSI OČINSTVO

 

Širenje sive tvari: Rast sive tvari u amigdali i hipotalamusu uzrokuje pozitivne promjene u mozgu.

Veća sposobnost multitaskinga: Širenje sive tvari utječe i na bolju sposobnost multitaskinga, ključnu prilagodbu koju donosi očinstvo.

Veća emocionalna osjetljivost: Zahvaljujući jačoj emocionalnoj osjetljivosti, veza između oca i bebe bit će jača, što će dugoročno pozitivno utjecati na dijete.

Otkrivanje bebinih potreba: Muškarci počinju brzo i lako uočavati potrebe mališana – hrana, spavanje itd.

Više sliče majkama: Istraživanje pokazuje da su očevi jednako podobni za roditeljstvo kao i žene.

Lošije pamćenje: Očinstvo donosi i neke za muškarce negativne posljedice, a to je lošije pamćenje.

Donošenje lošijih odluka: Budući da se mozak mladih očeva refokusira na emocionalni aspekt, dio mozga zadužen za donošenje odluka postaje manje aktivan.