Što su fontanele?

Fontanelu ćete uočiti na bebinoj glavi kao mekano mjesto koje pulsira. Riječ je o membranama, napravljenih od čvrstog vezivnog tkiva, koje spajaju kosti lubanje. Ukupno postoji šest fontanela, četiri manje su smještene sa strane, prednja fontanela se naziva „velikom“, a stražnja „malom“. Velika ima oblik romba i oko dva i pol centimetara duljine, a zatvara se do 24. mjeseca bebinog života. Mala fontanela nalazi se na zatiljku, trokutastog je oblika, velika je oko pola centimetra i zatvara se do šestog mjeseca. Fontanele u potpunosti srastaju tek nakon druge godine života.

Uloga fontanele

Fontanele prvenstveno služe tome da glavica lakše prođe kroz porođajni kanal. Ponekad nam nakon poroda dječja glava može izgledati pomalo šiljasto, međutim, nekoliko dana kasnije sve je u redu. Fontanele se vrate u početnu poziciju. Njihova druga bitna uloga je da omogućuju izjednačenje krvnog tlaka u glavi. Svojom fleksibilnošću daju mozgu prostora za rast. Nadalje, fontanela propušta ultrazvučne valove i tako omogućuje jednostavan pregled bebinog mozga. Zgodno je napomenuti da glava raste i nakon zatvaranja fontanela.

Što ako novorođenče nema fontanele?

Ako nakon rođenja bebice nije moguće opipati veliku fontanelu, treba pričekati nekoliko dana. Neke bebe se jedva “provuku” kroz porođajni kanal majke pa im stoga kosti lubanje privremeno budu preklopljene. Međutim, nakon nekoliko dana one se razmaknu i fontanele se pojave.

Zahtijevaju li fontanele poseban tretman?

Fontanele ne zahtijevaju poseban tretman, dovoljno je osigurati bebi pokrivalo za glavu kada izlazi van u prvoj godini života. Kada je vruće bebi stavite laganu pamučnu kapicu koju će kada temperature padnu zamijeniti vunena topla kapa. Nakon navršene godine dana fontanela će postati slabo uočljiva, iako kosti lubanje još nisu srasle i glavica još raste.

Kada posjetiti liječnika?

Kada beba plače ili sisa uočit ćete da je fontanela ispupčena, što je sasvim normalno jer se tada pritisak u glavi povećava. Liječnika je potrebno posjetiti kad je fontanela:

  • ŠIROKA – Uzroci mogu biti mnogobrojni, a najčešći je prepreka u normalnom toku zbog krvnog ugruška. Otkriva se ultrazvukom, potvrđuje magnetskom rezonancom i zahtijeva kiruršku intervenciju.
  • NAPETA – uzrok može biti povišen tlak unutar lubanje. Istovremeno pulsiranje i napetost fontanele u stanju mirovanja djeteta može ukazivati na meningitis.
  • UVUČENA – može ukazivati na dehidriranost djeteta zbog nedovoljnog unosa tekućine u organizam ili prebrzog gubljenja tekućine iz organizma (proljev, povraćanje, znojenje).