Ponekad se u šali zna reći da tko nije okusio dojenačke grčeve ili kolike na svojoj koži, ne zna što je propustio. Oni uistinu znaju biti nezgodni, iritantni i naporni. To najbolje znaju roditelji kojima ponekad ni sto i jedna metoda ne pomaže u smirivanju djeteta.

Bespomoćnim i očajnim roditeljima, na kraj je odlučio stati jedan od najpoznatijih i vrlo uspješnih američkih pedijatara Harvey Neil Karp koji ističe da je pronašao idealnu metodu za smirivanje kolika. Rješenje su mu, kako kaže, pomogle naći majke iz pustinje Kalahari koje je upoznao još davne 1981. godine. Naime, one su, kako ističe, uspjele pronaći “čarobnu” formulu pomoću koje smiruju svoju djecu u manje od jedne minute, i to na vrlo jednostavan i praktičan način. Bebi je samo potrebno osigurati uvjete koje je imala tijekom svog “boravka” u maternici i koristiti se nekom od sljedećih metoda.

[PROČITAJTE I OVO: Kolike – što ih uzrokuje i kako pomoći dojenčetu?]

Šuškanje 

Iako se suprostavlja svim dosadašnjim vjerovanjima, bebama ipak ne treba tišina da bi zaspale. Dok su bile u maternici, svih devet mjeseci osluškivale su šuštanje krvotoka. Stoga, libite se tišine i upalite perilicu za rublje, usisivač, mikser ili nešto sl. Sve što proizvodi ravnomjerni ritam, uspavati će bebu.

Ušuškavanje 

U pravilu, bebe treba čvrsto omotati, ali ne prečvrsto tako da im se ruke nalaze uz tijelo. To se može postići jastucima za bebe u kojma su one relativno čvrsto stisnute. Ušuškavanje bebu podsjeća na stisnutost koju su osjećale u maternici. Ova metodom se nemojte koristiti cijeli dan već samo prilikom umirivanja.

Njihanje 

Bebice u maternici svakodnevno su izložene različitim majčinim pokretom, trčkaranjem ili spuštanjem niz stepenice. Stoga, iskoristite i njihanje za smirenje. Koristite se brzim, ali kratkim pokretom, i to na način da pokrenete ruku centimetar-dva gore-dolje. Ama baš nikada nemojte tresti ili drmusati bebu.

Sisanje 

Hoćete li koristiti dudu varalicu ili dojenje, izbor je vaš. Bitno je da dijete ima što “vući.”

Položaj na boku i trbuhu

Ova tehnika je vrlo jednostavna i uvijek “pali” kod smirivanje beba. Okrenite bebicu na bok, na trbuh ili je naslonite na svoje rame. Umirit će se u sekundi.