Neki roditelji blagoslovljeni su bebicama koje prespavaju gotovo cijelu noć u komadu bez buđenja. Oni drugi, dižu se barem jednom ili više puta kako bi zadovoljili potrebe svoje probuđene bebice. Kad noćna buđenja postanu preveliki teret i za bebu, i za mamu i tatu, dobro je promisliti zašto se beba tako često budi i što joj nedostaje. No kako prepoznati uzroke noćnih buđenja kod vaše bebe?

Za novorođenčad je normalno da se bude i nekoliko puta tijekom noći, jer im ritam nalaže da svaka tri do četiri sata jedu. Tu možete biti gotovo pa sigurni da se beba budi zato što je gladna.

 

Buđenje radi gladi

Jedan od glavnih razloga zašto se bebe bude noću je glad. Svaki pedijatar savjetovat će da se bebicu nahrani i da se ta potreba obavezno zadovolji za njezin zdravi rast i razvoj. Najlakše je majkama koje doje, jer brzo mogu bebicu položiti na prsa i drjemuckati dok beba siše. Teže je roditeljima koji moraju zagrijati bočicu i potpuno se razbuditi kako bi pripremili obrok za svoju gladnu noćnu ptičicu, no i to uđe u rutinu i ubrzo više ne predstavlja problem.

Gladne bebe vrlo neposredno pokazuju da se radi upravo o gladi. Stavljaju ručice u usta, sline, otvaraju usta poput malenih gladnih ptičica i ispuštaju glasove koji upućuju na to da su gladne.

Ako smatrate da se beba prečesto noću budi radi gladi, postoje savjeti pedijatara kako je održati duže vremena sitom, odnosno više sati u slatkim snovima.

Prije početka dohrane

Kada se bebina prehrana sastoji samo od majčina mlijeka (ili adaptiranog mlijeka), hranjenje tijekom 24 sata poprima ritam od 6 do 7 obroka na dan. Izračun potrebne količine mlijeka (kalorija) ide prema formuli 100-110 kcal po kilogramu na dan, što je, primjerice, za bebu od 6 kg 600 do 650 kcal na dan. To je oko 900 do 1000 ml mlijeka, kroz oko 6 do 7 obroka na dan, znači 150-160 ml mlijeka po obroku.

Dio tih 6 ili 7 obroka bit će raspoređen i tijekom noći, no tu nema pravila. Može se dogoditi da beba veći dio noći normalno prespava, npr. od 23.00 sata do 6.00 sati ujutro, pa su njezini obroci primjerice: 6.30 – 10.00 – 13.30 – 17.00 – 20.30 – 23.00.

Isto tako, ove se formule o 6 obroka dnevno ne treba slijepo pridržavati, posebno kod novorođenčadi. Ako dijete traži hranu češće u manjim količinama, onda mu tako treba i davati. Postepeno i polako dijete će prirodno povećavati vremenski razmak između obroka i količinu obroka. Važno je samo opušteno pratiti ritam djeteta te postepeno raditi sve veće razmake između dojenja dok ne dođete na 3 sata.

Nakon početka dohrane

Kako dijete raste, tako mu je potrebna veća količina hrane, odnosno energije i hranjivih tvari. Naime, poznato je da postoje i tzv. skokovi u rastu i razvoju djeteta što ponekad rezultira češćim traženjem hrane, odnosno povećanim djetetovim potrebama. Od šestog mjeseca nadalje, dijete bi trebalo imati 3-5 konkretnih obroka kroz dan i to tako da dijete ima doručak, ručak, užinu i večeru. Dojenje ili davanje adaptiranog mlijeka tijekom dana treba svesti na neposredno nakon obroka, prije spavanja i tijekom noći na zahtjev. Svi bi obroci trebali biti guste kašice do kosane konzistencije i nuditi se bebi svaka 3-4 sata.

Naime, dijete koje tijekom dana dobiva više energije i hranjivih tvari, rjeđe će se buditi noću iz razloga što je gladno.

Pedijatri također savjetuju da večernji obrok bude kaloričan, jer će beba tako sigurno dulje spavati. To znači da večernji obrok ne bi smio biti čisto voće, već ga je bolje pripremiti kao voćno-žitnu ili povrtno-žitnu kašicu. Naime, žitarice će definitivno dijete najbolje zasititi, a iza večere možete djetetu još ponuditi i dojenje ili bočicu s adaptiranim mlijekom.

Ponekad se bebe bude noću zato što su žedne. Ponudite im vode, pa ako ih to zadovolji, možda su samo trebale ugasiti žeđ, nakon čega će ponovno zaspati i uživati u carstvu snova.

 

Ako nije glad, beba se možda budi i zbog sljedećih razloga:

Mokra ili prljava pelena
Neke bebice vrlo burno i s negodovanjem reagiraju na mokre pelene, pa popiškana pelena može biti razlog za gromoglasan plač tijekom noći. Prematanje je rješenje, ali kod nekih bebica samo polovično, jer ih čitava procedura razbudi pa im je teško ponovno uljuljuškati se u san.

Bebi je vruće ili hladno
Ponekad bebice noću postanu nervozne jer im je vruće ili pak im je hladno. Rješenje je postaviti termostat noću na optimalnu temperaturu koja iznosi između 22 i 26 stupnja Celzijevih. Sve više pedijatara savjetuje da temperatura u domu tijekom zime bude normalna (po potrebi odraslih), ali da se bebicu jače utopli. Ne zaboravite joj staviti kapicu, jer većinu tjelesne topline beba gubi upravo kroz tjeme ili gole nožice.

Separacijski strah i potreba za tješenjem
Obično se kao uzrok noćnog plakanja javlja oko 6. mjeseca. Bebica se probudi tijekom noći, ne vidi i ne čuje nikog oko sebe i počne plakati kako bi privukla vašu pažnju i dobila toliko potrebni zagrljaj, pusice, maženje, odnosno sve ono što u njoj izaziva osjećaj sigurnosti. U ovakvim trenutcima, budite tihi i nježni, pružite bebi potrebnu utjehu, ali pazite da je ne razbudite. Cilj tješenja i maženja neka bude uspostavljanje osjećaja sigurnosti kod bebe i što brže ponovno uvođenje u san.

Bolest
Česta noćna buđenja gotovo su uobičajena kada je bebica bolesna, kad ima visoku temperaturu, ne može disati, svrbi je neki osip, osjeća bolove, ne može gutati… Tu nema pomoći, osim davanja propisane terapije tj. olakšavanja fizičkih tegoba koje bebu drže budnom.

Strašan san
Znanstvenici još uvijek nisu sigurni da li bebe sanjanju, odnosno na koji način doživljavaju snove. Ono što je sigurno je da bebicu iz sna može prenuti nešto što je sanjala, zbuniti ju i prestrašiti. U takvim trenutcima važno ju je utješiti i umiriti.

Beba je preumorna
Čini se kao kontradiktorno, ali roditelji znaju da bebe koje ne spavaju dovoljno tijekom dana postaju nervozne i osjetljivije, jednostavno teže zaspu i imaju
nermirniji san tijekom noći. Važno je držati se rutine i rasporeda tijekom dana i noći.

Razvojni skokovi
Neke bebice proživljavaju nagle razvojne skokove, pa će htjeti uživati u novim vještinama i igranju. Nerijetko se bebe bude kako bi se dizale u kinderbetu, brbljale, pokušavale vas nasmijati i zabaviti te pozvati u igru kao da je sred bijela dana. Tada je važno ne reagirati na bebine pozive, ne paliti svijetlo, ne se smijati, odnosno ne joj dati povoda da se svako malo budi i želi igrati, kada bi trebala spavati.

Previše stimulacije
Nakon trećeg mjeseca kad beba ulazi u snažniju interakciju s roditeljima i okolinom općenito, mnogi se roditelji s bebicom intenzivno igraju navečer prije spavanja (kad i imaju najviše vremena za obiteljske stvari), stimuliraju joj sva osjetila raznim zvukovima, bojama i novim avanturama. Ukratko, ako je beba previše toga doživjela tijekom dana ili netom prije spavanja moguće je da će teže zaspati i češće se buditi. Važno je bebi raznim gestama i okolinom pokazati kada je vrijeme za spavanje. Dobro je raditi ritual od kupanja, prigušiti svjetla, kupati bebicu uz smireni govor, nakon kupanja joj pružiti nježnu masažicu, prije spavanja joj čitati pričicu i milovati je po glavici. Vrlo brzo beba će se naviknuti da je vrijeme za spavanje čim vidi patkicu i kadicu.

Rast zubića
Iako se tipično javlja oko 6. mjeseca, svaka beba je drugačija i kod nekih će debelo kasniti te se javiti tek u 12. mjesecu, kod nekih će izbijati već s tri mjeseca.
Kod nekih beba zubići brzo narastu pa je problem noćnih buđenja ograničen na taj period, ali neke bebe zbog zubića ne spavaju čitavu prvu godinu i taj je problem konstantan.

Neredovita stolica ili grčevi
U prvim mjesecima mnoge bebe pate od kolika, odnosno probavnih grčeva koje ih i nakon noćnih hranjenja ostavljaju budnima. Kasnije, kada grčevi nestanu, beba može imati poteškoća sa spavanjem zbog tvrde stolice i ostalih probavnih smetnji. U slučaju probavnih problema potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.