Mi odrasli znamo da nema ljepšeg nego zadrijemati popodne i nadoknaditi neprospavane sate. Kada u obitelj dođe bebica, roditelji se često pitaju koliko bi ona često trebala spavati tijekom dana, kada i u kojoj dobi djeca prestanu spavati tijekom dana?

Mnogi roditelji nadaju se da će njihovo novorođenče spavati danju u pravilnim razmacima te prospavati cijelu noć. Nažalost, kod beba starih od 0-10 tjedana, ciklusi spavanja nisu redoviti i beba nije spremna na rutinu od dva sata spavanja ujutro i popodne te na 10-12 sati spavanja tijekom noći.


Kada napune 6 mjeseci, pa sve do 9. mjeseca starosti (kod nekih beba i ranije), bebe bi već trebale usvojiti određenu rutinu s jutarnjim i popodnevnim spavanjem. U toj dobi, bebe obično spavaju između 45 minuta i 2,5 sata, što je dobra prilika za odmor i obnovu energije i za mališana i za roditelje.


Dnevni ciklusi spavanja, baš kao i spavanje noću, trebaju biti unaprijed određeni i svakog dana u isto vrijeme. Pedijatri preporučaju da beba spava sredinom jutra i sredinom popodneva. Bebu je najbolje uspavati uspavankom ili pričom (bez obzira što još ne razumije riječi). Kroz neko vrijeme, beba će se naviknuti na rutinu i sama u određeno doba dana signalizirati da je vrijeme za spavanje i to trljanjem okica, cendranjem ili polaganjem glavice i tijela u pozu za spavanje.


U dobi između 12 i 24 mjeseca, djeca obično odustaju od jutarnjeg spavanja i sanak traže u rano poslijepodne, obično odmah nakon ručka. Prijelaz s dva na jedan dnevni drijemež u početku može biti popraćen nervozicom i suzicama u jutranjim satima, ali će zato popodnevni san biti nešto duži, dok se dijete ne navikne na novu rutinu. Period privikavanja na novu rutinu obično traje oko tjedan dana, nakon čega sve dolazi na svoje mjesto.


Mnogi roditelji pitaju se trebaju li ukinuti dnevno spavanje kada dijete napuni 3 godine. Većina pedijatara reći će da to nije dobra ideja. Dnevno spavanje je važno sve do 6. godine, pa makar trajalo svega 30 minuta. Mnogi vrtići prakticiraju popodnevni odmor nakon ručka, kada odgajateljice djeci pričaju priče i daju djeci prostora da odspavaju 20-30 minuta. Neki neće spavati, ali će smireni i ušuškani skupljati energiju za daljnje dnevne aktivnosti.


Ukoliko mališan star 4 ili 5 godina ne želi popodne spavati, ipak mu i kod kuće treba jedno smireno i tiho razdoblje koje može trajati oko sat vremena, a za vrijeme kojeg će dijete samo ležati, proučavati slikovnice, crtati i slično. U svakom slučaju, dobro je da za to vrijeme dijete nije na računalu ili pred televizorom, već da sanjari i mašta u tišini, bez nekih vizualnih i zvučnih stimulansa.


Ponekad će se dijete samo uljuljuškati u san, iako je prethodno tvrdilo da nije umorno.


Do trenutka kada krenu u predškolski vrtić ili osnovnu školu, djeca bi trebala “odraditi” cijeli dan bez dnevnog spavanja, s time da im svakako treba 10-12 sati sna tijekom noći, jer još uvijek rastu i za to im treba puno energije.